Online bedreigd

In het tweede deel van de serie ‘Bedreigd’ van Roland Kalkman volgen we opnieuw Seth en Else.

Als Els vol trots haar nieuwe laptop aan Seth laat zien, gebeurt er iets vreemds. Ze krijgt een vreemde melding en haar laptop doet vervolgens niets meer. Ze kan alleen weer toegang tot haar laptop krijgen als ze geld betaald.  Gelukkig weet Jimmy veel van computers en probeert haar laptop weer te maken. Ze blijkt niet de enige te zijn die zo’n melding heeft gekregen. Ook op school, Seth’s vader en oma, en nog veel meer mensen krijgen te maken met dit virus. 

Seth en Else proberen er achter te komen waar dit virus vandaan komt. Ze brengen de VVB weer in actie.  Komt het van de nieuwe buitenlandse buren? En is Jimmy wel voor de volle honderd procent te vertrouwen? Op een dag staat er politie voor het huis van Seth. Ze doen een huiszoeking en nemen Seth’s vader en moeder mee naar het bureau. Uit verrassende hoek krijgen Else en Seth hulp om de dader te ontmaskeren.

Het verhaal werkt toe naar een duidelijk plot: Het ontmaskeren en gevangen nemen van de dader.

Vormgeving en illustraties
Het is een stevig gebonden boek met een donkere spannende omslag. Het boek bevat geen afbeeldingen. 

Taalgebruik / christelijk karakter boek
 Het is een vlot geschreven verhaal vol met spanning. Het verhaal roept steeds nieuwe vragen op waardoor je wel verder wilt lezen.  Online bedreigd is  het tweede deel in de serie ‘bedreigd’, maar je kunt dit deel ook goed los lezen. De voor- en nadelen van het gebruik van social media is op een natuurlijke wijze door het verhaal verweven. In de klas wordt er ook gesproken over het thema bevooroordelen.

Leesbeleving en leesplezier
Het leesniveau is E5. Toch lijkt mij het meer geschikt voor kinderen uit groep 7 en 8. Else en Seth, hebben beide een mobiele telefoon. Er wordt gesproken over contacten wereldwijd via het internet, en er worden behoorlijk wat digitale termen gebruikt, en uitgelegd. Online bedreigd is een leuke aanvulling om voor te lezen tijdens de week van de mediawijsheid op de basisschool.

LG

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/ongecategoriseerd/online-bedreigd:9789033131134

Boekgegevens

Titel:

Online bedreigd

Jaar van uitgave:

2021
2021

Aantal pagina’s:

126
126

Uitgeverij:

Den Hertog
Den Hertog

Prijs:

7,50
7,50

Deel deze recensie