Naast de vele kinderbijbels en boeken met Bijbelse verhalen is deze kinderbijbel in graphic novel stijl een bijzondere uitgave! In vijftig verhalen worden gebeurtenissen uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament verteld. Daarbij is de keuze gemaakt voor met name de bekende verhalen.
Vormgeving en illustraties
Met 450 pagina’s is deze graphic novel bijbel een lijvig boekwerk. Het bijzondere van deze bijbel is de combinatie van korte teksten en daarbij tekeningen die de verhalen aanvullen. Deze tekeningen zijn gemaakt in de zo karakteristieke stijl van de auteur en zijn bedoeld ter verduidelijking van de tekst. Ook staan er in het boek bladzijden met heel veel tekeningen, zoals bij de omschrijving van de tabernakel, de uitrusting van de Leviet en het dagelijks leven na het paradijs. Eveneens worden er met pijltjes en in een ander lettertype bepaalde begrippen, leer en feesten uitgelegd. Bijbelse personages geven soms commentaar op de gebeurtenissen in een praatwolk. En er staan kadertjes met extra informatie. Voor een graphic novel staat er nog best veel tekst in.
Taalgebruik
Het taalgebruik is toegankelijk en eigentijds. Er worden veel begrippen uitgelegd. Het kan zijn dat sommigen de taal te oneerbiedig vinden (Johannes de Doper spreekt bijvoorbeeld Jezus aan met ‘jou’).
Christelijke karakter
In de 50 Bijbelverhalen is vaak achtergrondinformatie verwerkt. Daarbij geeft de auteur veel uitleg, zoals over Pesach. Het is niet letterlijk hertaald vanuit de Bijbel (op citaten na). Dit zie je ook terug bij de praatwolkjes van de Bijbelse personages. De auteur laat ze reageren op de gebeurtenissen. Of dit ook werkelijk was wat ze dachten, is natuurlijk de vraag.
Doelgroep
Deze bijbeluitgave is bedoeld voor kinderen vanaf ca. 10 tot 14 jaar (bovenbouw basisschool en beginjaren middelbare school). Om zelf te lezen of om te gebruiken als achtergrondinformatie. Zo zou het ook gebruikt kunnen worden in de klas, de zondagsschool, Bijbelclub en in het gezin. Een interessant experiment zou zijn om het verhaal uit de graphic novel te vergelijken met het verhaal uit de Bijbel.
Leesbeleving en leesplezier
Een boek vol informatie mèt gelijk de illustraties erbij. Voor ‘informatie-slurpende’ kinderen en tieners ideaal. Daarbij kun je je afvragen: ‘hoe zou dat in de Bijbel staan?’ en ‘dacht hij dat echt?’ Het kan de lezer weer nieuwsgierig maken naar de Bijbel, en dat is een mooi resultaat!
TvD