Een hart voor Tom

Omdat Tom zijn beide enkels gebroken heeft, heeft hij hulp nodig om overal heengebracht te worden. Gelukkig is Lisa beschikbaar. Beiden hebben hun geheimen. Een indrukwekkend, ontroerend verhaal over twee jongeren van Eeuwoud Koolmees, De Banier.

Tom, 17 jaar, is geboren met een hartafwijking, acht jaar geleden kreeg hij een donorhart en sindsdien gaat het beter met hem, hoewel hij heel erg kwetsbaar is en goed op zijn gezondheid en conditie moet letten. Gelukkig houdt hij van zwemmen en hardlopen.

Helaas breekt hij bij een klusje voor zijn vader beide enkels en moet hij de komende zes weken met zijn benen in het gips en wordt het moeilijk zijn conditie op peil te houden. Zijn ouders regelen een rolstoel en hij kan beneden slapen. Maar hij heeft een hulp nodig die hem kan rijden. Eigenlijk heeft hij daar geen zin in. Het laatste wat hij wil is wel zielig gevonden te worden.

Toch probeert Tom zelf op pad te gaan en de buitenlucht op te zoeken. Maar al snel blijkt dat dat niet werkt. Daarom schakelt zijn moeder hulp in. Er komen sollicitanten ‘Mevrouw Vink straalt de warmte uit van een ijspegel’. Met de volgende sollicitant, een student die hartchirurg wil worden, begint Tom een discussie wie hij zou kiezen als er een donorhart beschikbaar zou zijn. Tom is geschokt over zijn reactie…

Dan blijkt Lisa beschikbaar, ze heeft een tussenjaar en heeft tijd. Een ‘probleem’ is dat zij christen is. ‘Dus je komt helpen voor wat punten op je goedewerkenlijstje?’ Tom ontdekt dat ze niet heel duidelijk is over haar motivatie om hem te helpen.

Zo begint Lisa met haar ‘taxi-dienst’ met Tom. Ze ontdekken dat ze beiden beste muzikaal zijn en dat Lisa mooi kan zingen. Ze helpt Tom met een opdracht voor school. En ze gaan elkaar steeds meer waarderen. Al zijn er genoeg momenten dat er fricties, ergernissen, onduidelijkheden zijn. En geheimen. Het duurt wel even voordat Tom aan Lisa vertelt wat er echt met hem aan de hand is. Ondertussen vraagt Tom zich af met welk geheim Lisa rondloopt. Hij gaat op haar verzoek een keer mee naar de kerk en leest soms in een boekje wat zij hem gaf. Tom denkt er over na, er is veel dat hij niet begrijpt.

Koolmees heeft met dit soepel en vlot geschreven boek een heel geloofwaardig verhaal neergezet, met levendige, echte personages met realistische eigenschappen, waardoor er ruzies, onbegrip en misverstanden zijn. Uit het leven gegrepen. Tegelijk is het een ontroerend, indrukwekkend verhaal met een onthutsend plot dat je niet zomaar loslaat.

Voor jongens/meisjes vanaf 13/14jaar.

AP

 

 

Boekgegevens

Titel:

Een hart voor Tom

Jaar van uitgave:

2021
2021

Aantal pagina’s:

180
180

Uitgeverij:

De Banier
De Banier

Prijs:

11,95
11,95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.