Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Oeroud & Springlevend

365 dagen Bijbels dagboek voor kinderen

  • Auteur: Ina van der Beek
  • Illustrator(s): Coco Bookmedia
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 16.95
  • Pagina's: 377
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Ark Media
  • ISBN: 9789033835322

Mooie titel, Oeroud & Springlevend! Een lekker basic Bijbels dagboek voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool.

Basic, omdat de vormgeving eenvoudig is. Gewoon, voor elke dag een stukje tekst. In gewone letters op gewone bladzijden, met hier en daar een illustratie. Ruime bladspiegel, overzichtelijk.

De inhoud daarentegen is zeer sterk. Elke week wordt er een Bijbelverhaal of thema behandeld, 52 in totaal. De verhalen worden uitgelegd in zeven stukjes, één voor elke dag van de week. Bovenaan de bladzijde staat de Bijbeltekst die op die dag centraal staat, daaronder staat de uitleg. Niet te lang, makkelijk te lezen, leerzaam, eerlijk en regelmatig verrassend.

Week 7 – Het verhaal van Isaak en Ismaël. Dag 7 – Iedereen telt mee!

Wat is er Hagar? Wees niet bang! (Genesis 21:17)
Het bijzondere van dit verhaal vind ik vooral wat er allemaal gebeurde met Hagar. Hagar was een slavin. Ze kon niet zelf kiezen hoe ze wilde leven. Ze had maar te doen wat Sara en Abraham tegen haar zeiden.
Hoe zou ze het gevonden hebben om de vrouw van de oude Abraham te moeten worden? Misschien had ze veel liever willen trouwen met een jongere man.
Daarna werd ze ook niet erg aardig behandeld door Sara. En ze kon niets terugdoen. Een slavin was echt niet belangrijk. Zij moest doen wat haar werd gezegd.
En toch was Hagar voor God wel belangrijk. God zocht haar op, zelfs in de woestijn.
God wist wat goed voor haar was.
Ook al lijkt het of niemand van je houdt, of dat je helemaal alleen bent, God ziet jou en Hij omringt jou met zijn liefde. Zo zag hij ook om naar Hagar en Ismaël, die helemaal alleen in de woestijn waren. Voor God is iedereen belangrijk. Jij ook!

En nog eentje uit het Nieuwe Testament:

Week 35 – Jezus legt uit wat echt geluk betekent. Dag 3 – Nu moet je nog huilen

Het echte geluk is voor mensen die verdriet heben. Want God zal hen troosten.
(Matteüs 5:4)
Dat klinkt wel vreemd hè? Verdriet is naar! Soms ben je een beetje verdrietig om iets, maar je kunt ook heel erg verdrietig zijn! Als je bijvoorbeeld iets of iemand moet waarvan of van wie je juist heel veel hield. Is het dan niet een beetje raar wat Jezus hier zegt?

Eigenlijk staat er: gefeliciteerd als je verdriet hebt! Dat klopt toch helemaal niet?
Toch wel. Hier bedoelt de Here Jezus dat je later toch weer gelukkig zult zijn, ook als je nu verdrietig bent. En Hij zegt er nog iets bij: ‘God zal hen troosten.’

Misschien ben jij ook weleens heel verdrietig. Dan belooft de Here Jezus je: ‘Ikzelf zal je troosten. Wat er ook in je leven gebeurt. Ik ben altijd bij je. Mijn koninkrijk, de nieuwe wereld, is de plek waar geen tranen meer zijn, waar iedereen weer blij zal zijn, ook jij.

Wacht maar,’ belooft Jezus. ‘Op een dag zal ik je tranen drogen. Dan zul je nooit meer verdrietig zijn. Dan ben je voor altijd gelukkig.’

 

Voor elke dag een kort, degelijk stukje Bijbelonderwijs dus, ook over Bijbelboeken als Psalmen en Spreuken. Verder geen vragen, gebeden, knutsels, proefjes of DIY-opdrachten. Meestal zijn dat soort dingen erg leuk en goed, maar het kan ook weleens prettig zijn als het niet hoeft.

Auteur Ina van der Beek zegt zelf:
‘Ik wil de bijbelverhalen graag wat dichter bij kinderen brengen. Door de verhalen wat uitgebreider te vertellen, er samen over na te denken, hoop ik dat de verhalen kinderen laten nadenken over wie God was en is. Kinderen laten nadenken over hoe ze zelf in het leven staan, ten opzichte van elkaar en ten opzichte van God.’ (bron www.arkmedia.nl)

Prachtig dagboek om de dag mee af te sluiten, of beter nog, de dag mee te beginnen!

GO

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of

BESTEL ONLINE