Noodweer

Wat als je bedreigd wordt en geen uitweg ziet?

Het is noodweer, Kai (16) fietst zo snel mogelijk naar huis, maar ziet een scooter over het hoofd. Daarna wordt alles zwart voor zijn ogen. De bestuurder  van de scooter laat het er niet bij zitten. Kai krijgt de schuld en er volgen bedreigingen.

In dit boek lopen twee verhaallijnen door elkaar, het verhaal van Kai en Fabian, de jongen die Kai bedreigd en het verhaal van de opa van Kai die dement wordt.

Fabian zit bij Kai in de klas. te maken. Hij is blijven zitten, een kop groter, een jaar ouder en er wordt tegen hem op gekeken. Als Fabian met zijn scooter valt, tijdens het noodweer, krijgt Kai de schuld. Meteen zegt Fabian dat hij de schade moet betalen. Op school laat Fabian aan iedereen die het horen wil, duidelijk weten wat er gebeurt is en wie de schuldige is.

En dan: bedreiging, ‘Als je …. krijg je daar heel veel spijt van’,  fiets kapot, bekladden van muurtjes, intimidatie, schoolkluisje leeg, tuinbeeld gestolen, etc.

Kai wil er thuis over praten, maar daar is de dementie van opa het onderwerp van de dag.

Als je dit leest, begrijp je wat er met jezelf en je familie kan gebeuren als je bedreigd wordt en dat steeds erger wordt. Wat moet je doen? Wie vertel je het?

Hans Mijnders schrijft jeugdboeken met onderwerpen uit de actualiteit, soms over dingen die hij in de krant leest of op het journaal hoort. Hij kwam op het idee voor dit boek ‘Noodweer’ toen hij de documentaire ‘Noodweer, ik ben niet begonnen’ zag, waarin je zag dat je soms van iets beschuldigd kunt worden, waaraan je niet schuldig bent.

Herkenbaar verhaal, voor jongens/meisjes, 13+, schoolmediatheken voortgezet onderwijs.

AP

 

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/boeken/kinderen-en-young-adult/young-adult-15-1/algemene-boeken-3/noodweer-3:9789085434634

Boekgegevens

Titel:

Noodweer

Jaar van uitgave:

2021
2021

Aantal pagina’s:

123
123

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

12,99 (actuele prijs zie Bestel nu)
12,99 (actuele prijs zie Bestel nu)

Deel deze recensie