Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Neushoorn en Narwal

Kijk en zoek in de schepping

  • Auteur: Corien Oranje
  • Illustrator(s): Marieke ten Berge
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 14.95
  • Pagina's: 22
  • Uitvoering: Hardkarton
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085433750

Een plaatje is het: dit grote formaat kijk- en zoekboek met aansprekende illustraties in zwart-wit van Marieke ten Berge en tekst van Corien Oranje. Grote bladzijden in zwart-wit vol dieren die je op allerlei plekken aankijken.

Uiterlijk: Dit mooie prentenboek lijkt qua vormgeving en door de zwart-wit illustraties op de babybijbel, die ook door Marieke ten Berge geillustreerd is. Het is opnieuw een boek voor de allerkleinsten, wat je ziet aan de hardkartonnen uitvoering – een groot formaat – met afgeronde hoeken. In ieder geval bestand tegen kleine kleverige handjes.

Inhoud: De grote pagina’s zijn helemaal gevuld met dieren. Elke bladzijde heeft een ander thema: in het oerwoud, dieren op sneeuw en ijs; langzame en snelle dieren; kleine kriebeldiertjes; dieren onder de grond; gladde en harige dieren; dieren in de lucht; dieren onder water; dieren in de nacht; dieren bij hun mama. Naast dieren ontdek je ook op elke pagina een paar kinderen, heel speels ertussendoor.

Het is een heel avontuur om op elke pagina zoveel dieren te ontdekken. Daarom zal dit absoluut een heerlijk zoekboek voor de kinderen zijn. Er is zoveel te zien!

Tekst/taalgebruik: Maar daarmee is het nog niet klaar. Op elke bladzijde vind je ook nog een speels versje van Corien Oranje dat bij de kijkplaat past. ‘Als je een dag een kaboutertje was. Als je klein als een muisje zou worden. Wat zou je dan allemaal zien in het gras? Reusachtige bijen en torren en vliegende herten en vlinders en bloemen. Een mug die de prachtigste liedjes kan zoemen. Hier hoef je je nooit te vervelen. Met welk dier zou jij willen spelen? (bij: Kleine kriebeldiertjes).

Extra: Hieronder volgen een paar vragen (extra stof, zou je dit kunnen noemen), zoals ‘Wat voor dier komt er uit het huisje van de rups Waar heeft het vliegend hert zich verstopt?  Zie jij de dagpauwoog? Het lijkt wel of hij ogen op zijn vleugels heeft. Kun jij het lieveheersbeestje vinden?

Oordeel/doelgroep: Dit boek houd je wel een poosje bezig. Er is zoveel te zien, om voor te lezen, of om naar op zoek te gaan! Met dit boek zullen je kinderen (of leerlingen) vol verwondering naar de schepping (leren) kijken. Ongelooflijk, wat een prachtige dieren zijn er allemaal. Marieke ten Berge heeft het schitterend weergegeven. De keuze voor zwart-wit versterkt dit. Mooi!

Wel wordt er wat verwacht van de papa’s en mama’s: is iedereen op de hoogte wat een quokka is, of een slurfhondje, of een hengelvis, of een okapi, hoe een vliegend hert eruitziet, of wat een stekelstaartgierzwaluw is, of een narwal, zoals de titel meegeeft? Daar ben ik wel benieuwd naar. Gelukkig helpt de uitgever ons hierbij: Kijk maar bij deze link en je weet het!

Maar het neemt niet weg dat je met dit mooie grote zoek- en kijkboek vol verwondering raakt over al die mooie dieren die God gemaakt heeft. Dit is sowieso een verdienste van uitgever Columbus: boeken uitgeven die ons laten zien hoe mooi Gods schepping is en hoe we daarvan mogen genieten.

Prachtige aanvulling bij de collectie kijk- en zoekboeken.

+ Illustraties, vormgeving, tekst, zoekboek. Aanrader.

+ aandacht voor schepping voor heel jonge kinderen.

moeilijke namen onbekende dieren. + uitgever helpt hierbij!

AP

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE