Mijn vriendenboekje om in te kleuren

Bijzonder vriendenboek voor jonge kinderen, waarin je niet schrijft, maar kleurt! Een mooie herinnering aan de peuterspeelzaal of de basisschool, met genoeg ruimte voor vriendjes en vriendinnetjes. Aisha Meel maakte dit boek samen met haar kinderen Livia en Joëlle. “Waar hou jij van? Vertel het mij.” “Kleur je favoriete eten, dier, kleding en nog veel meer.”

 Vormgeving en illustraties
Wie heeft er nog een vriendenboekje op zolder liggen? Zo n vriendenboekje  als herinnering aan de basisschool had vaak  een voorspelbare en duidelijke indeling met ruimte voor een fotootje of tekening

Aisha Meel maakte dit bijzondere vriendenboekje samen met haar kinderen Livia en Joëlle. Dit vriendenboekje is allesbehalve voorspelbaar! Kleurrijke figuren en vrolijke letters springen je tegemoet. De voorkant maakt nieuwsgierig. Ook de binnenkant van het boekje is niet voorspelbaar maar erg origineel. Er is bewust gekozen om af te wijken van de standaardtekst. Elke kleurrijke pagina heeft een andere lay-out en een verschillende woordkeus. Dat maakt dit vriendenboekje vrolijk en uitnodigend. De keerzijde van deze originaliteit is dat de bladindeling visueel onrustig is. Het kost tijd om te focussen op dat wat er gevraagd wordt.

Taalgebruik
Wie ben ik? Hoe stel ik mijzelf voor? De korte steekwoorden zijn ondersteund door een grappige illustratie om in te kleuren. Aisha gebruikt duidelijke en begrijpelijke taal met een vleugje humor. De illustraties passen goed bij de korte teksten. Door de wat onrustige bladindeling is het soms zoeken welke illustratie er bij welke tekst hoort.

Doelgroep:
Dit vriendenboekje is geschikt voor jonge kleuters om op hun eigen wijze (met hulp van ouders/verzorgers) te ‘vertellen’ wie ze zijn. De werkwijze sluit heel goed aan bij deze doelgroep. De kinderen worden uitgedaagd om zelf na te denken en creatief te zijn in het vertalen van wie ze mogen zijn. Aisha geeft hiervoor veel mogelijkheden. Zo kunnen de kinderen op verschillende manier aangeven hoe oud ze zijn: kleur het aantal vlaggetjes,  teken het aantal kaarsjes op de taart.

Oordeel:
Een heel origineel vriendenboekje voor jonge kleuters. Het boekje bevat genoeg uitdaging om in te kleuren. Later als de kinderen groot zijn, kunnen ze met plezier terugkijken op hun peuter-kleutertijd.  Het is een origineel en vrolijk cadeautje om te geven. De lay-out en de bladindeling is wat onrustig. Sommige kinderen zullen misschien de weg kwijtraken in de wirwar van illustraties en tekst.

 

EW 1507 2020

 

 

Bestel online

Boekgegevens

Titel:

Mijn vriendenboekje om in te kleuren

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

64
64

Uitgeverij:

KokBoekencentrum
KokBoekencentrum

Prijs:

13,99 (voor de meest actuele prijs klik op de ‘Bestel online’ knop)
13,99 (voor de meest actuele prijs klik op de ‘Bestel online’ knop)

Deel deze recensie