Markus

Markus: een prachtig en bijzonder boek. Past perfect bij de 40-dagentijd.  Auteur/illustrator Willem de Vink, bekend van de Tienerbijbel en de stripboeken Jezus Messias, schreef met Markus zijn eerste roman, een coming of age-roman, Young Adult, over de 15-jarige tiener Markus die opgroeit in de tijd dat Jezus in Israël rondwandelt, en Hem ontdekt vlak voordat Hij in Jeruzalem wordt gekruisigd. Is het zijn schuld dat Jezus gekruisigd wordt?

Hoofdpersoon Markus heet voluit Jochanan Markus, al wordt hij meestal Joan genoemd en door zijn moeder steevast Markus, naar zijn Griekse naam, uit haar Griekse afkomst.

Markus is een jonge speelse jongen die lak aan regels heeft en regelmatig als Dakenbedwinger over de muren van Jeruzalem rent en springt. Tegelijk is hij een van de schrijvers die de boeken van profeten overschrijft, en is hij tekenaar. Zijn vader Bar-Abbas, erkent zijn tekengaven niet, maar wil deze wel inzetten voor een grote opdracht, in dienst van zijn guerrillawerk tegen de Romeinse overheersers.

Daarvoor moet Markus op reis door het land om tekeningen achter te laten. De personages op de Markus’ tekeningen zullen door de guerrilla-groep vermoord worden. Het wordt een gevaarlijke reis, waarbij Markus in elkaar geslagen, maar ook vaak weer geholpen wordt. Een reis van bijzondere ontmoetingen. Hij ontmoet Jezus, een gebeurtenis die hem verandert. Als hij terug is in Jeruzalem maakt hij de laatste dagen van Jezus en zijn lijden van dichtbij mee. Jezus gebruikt de laatste maaltijd met zijn leerlingen in het huis van Markus. Markus volgt Jezus na de maaltijd en maakt mee dat deze opgepakt wordt. Op dit punt laat de auteur zien waar hij geïnspireerd is door één tekst in Markus 14, 21,22 ‘ ‘Zomaar een jongeman bleef Jezus volgen. Hij had een linnen doek om zijn naakte lijf geslagen. Ook hem grepen ze. Maar hij liet de linnen doek achter zich en sloeg naakt op de vlucht’.

Een beeldend, met veel vaart geschreven jeugdroman, met veel thema’s: groei naar volwassenheid, het gezin van Markus, de ouders uit verschillende culturen, vader-zoonrelatie, voortdurend tussen haat en liefde, de tekengaven van Markus waarmee je goede en slechte dingen kunt doen, de liefde van Markus’ moeder voor zijn vader, ook al was hij een misdadiger, het nadenken over alles wat er gebeurt, de verwarring over Jezus: wie Hij is, wat Hij doet en Zijn aantrekkingskracht. Liefde en haat. De ‘ruil’ om zijn vader vrij te krijgen. De twijfel en het ingrijpende ongemak als hij ontdekt wie er in ruil voor Bar-Abbas gekruisigd wordt. Het samen met Kaleb, een oudere schrijver, ontdekken dat Jesaja’s woorden op Jezus slaan. Dat hij de Messias is.

Je wordt het verhaal ingezogen en wilt blijven lezen. Je wilt weten hoe het verder gaat met Markus, zijn moeder, zijn vader, Zippora de Samaritaanse, en vooral zien hoe het is om in die verwarrende tijd te ontdekken wie Jezus echt was. Dat zelfs de legerhoofdman uiteindelijk toegeeft: ‘Waarlijk, Hij was Gods zoon’.

Dit is het verhaal van iemand waarover in de bijbel niet veel bekend is. De schrijver van Markus, schreef dit boek jaren na Jezus’ dood, waarin hij Jezus typeert als dienstknecht die zijn leven opoffert. Markus is onder andere bekend geworden als de leerling Johannes Markus die met Paulus en later Barnabas op zendingsreis is geweest.

Echt een roman voor de veertigdagentijd, voor de Paastijd, zodat je je in kunt leven hoe het dagelijks leven in de tijd van Jezus geweest moet zijn. Het leven onder Romeinse overheersing en de komst van een man die alles anders doet.

De roman wordt aangevuld met veel extra informatie: Voorin een kaart van Israël met de gebieden waar Markus naartoe reisde; een overzichtelijke inhoudsopgave; een bladzijde met uitleg over Markus in de Bijbel; een verklarende woordenlijst (per hoofdstuk) met uitleg van Hebreeuwse en Latijnse en Griekse woorden; een overzicht van verwijzingen naar de Bijbel (per hoofdstuk).

De Vink maakte zo’n twintig tekeningen voor dit boek. Heel bijzonder is onder andere de tekening waarbij je op de ene bladzijde Jezus achter de tralies, en op de daar achterliggende bladzijde Bar-Abbas achter dezelfde tralies, ziet staan: ‘Jezus ruilt met Bar-Abbas’.

Voor jongeren, 15+, en iedereen van 15-95. Hopelijk schrijft en illustreert Willem de Vink meer (jeugd-)romans over Bijbelse thema’s.

AP

BESTEL ONLINE

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten?zoeken=markus

Boekgegevens

Titel:

Markus

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

19.50
19.50

Uitgeverij:

The Grace Factory
The Grace Factory

Prijs:

Deel deze recensie