Mag Mees blijven?

Mag Mees blijven? gaat over Mees, eigenlijk Mezwar, een Afghaanse jongen. Mees is de beste vriend van Jelmer, hij spreekt goed Nederlands, is de beste van het voetbalteam van Katwijk, maar… nu moet hij weg, heeft hij gehoord.

Mees en zijn vriend Jelmer zijn enorm geschrokken van het nieuws. Moet Mees weg? Dat kan toch niet. Hij kent de Afghaanse taal niet, hij noemt zich zelfs Mees, een Nederlandse naam, in plaats van zijn Afghaanse naam Mezwar. Mees wordt heel verdrietig als grote jongens hem ‘asieltje’ noemen. Wat een akelige opmerking! Was hij maar Nederlander? Had hij maar dezelfde kleur als Jelmer.

Als de minister op bezoek komt, zijn Mees en zijn ouders heel zenuwachtig. Deze man beslist over hun toekomst. Mees en Jelmer stoppen stiekem een briefje in de auto van de minister. Ze doen heel goed hun best bij het briefje. Hoogachtening, Mees Hamadi. Zou de minister het briefje vinden en lezen? Met de vader van Jelmer gaan ze naar Den Haag om met belangrijke ambtenaren te praten. Zullen alle gesprekken helpen? Of moet Mees met zijn ouders en zusje terug naar Kabul?

Mag Mees blijven is een inlevend boek over een actueel onderwerp. Op deze manier kunnen kinderen gaan begrijpen hoe het is als je hoort dat je terug moet naar het land van je ouders. Het land van je ouders: want de kinderen voelen zich Nederlands, praten Nederlands en gedragen zich als Nederlanders.

De illustraties van Adri Burghout zijn eigenlijk wat té áf, te steriel. Het omslag past wel bij het boek, maar als je niet weet waar het boek over gaat, lijtk het alsof Mees iets steelt. Het boek heeft een duidelijke letter en is geschreven op AVI-niveau AVI M5. Geschikt voor jongens en meisjes vanaf 8 jaar.

Dit boek is heel geschikt om te gebruiken bij een schoolbreed project over asielzoekers, vooroordelen, vervolgde christenen. Met Rosa & Rahim (onderbouw) en Kleine Aap en de Panda’s (onderbouw/middenbouw) – Met ‘Mag Mees blijven’ (M. Molenaar), ‘Op de vlucht (A. Bos) en Help (Jose Kwakkel) voor de middenbouw en de  serie ‘Vervolgde Kerk’ van De Banier’ voor de bovenbouw.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Mag Mees blijven?

Jaar van uitgave:

2014
2014

Aantal pagina’s:

126
126

Uitgeverij:

De Banier
De Banier

Prijs:

9.95
9.95

Deel deze recensie