Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Lizzy

  • Auteur: Helen Abele
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 15.95
  • Pagina's: 224
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 978 90 266 01644

Lizzy is het eerste deel van een serie in de sfeer van Jane Austen.

Dit verhaal  speelt zich af in het 19e eeuwse Dublin. Hoofdpersoon is Lizzy van 15 jaar. Lizzy is een vrolijk, humoristisch verhaal, waarin je kennis maakt met rangen & standen, met etikettes & ‘hoe hoort het eigenlijk’, met garderobekasten vol kleding óf niet, met jongens & verliefdheden. En het lijkt net of het boek met een ouderwetse typmachine is getypt, dat geeft een speciale sfeer bij het lezen.
Als Lizzy op een ochtend, in haar nachtpon, in de bibliotheek, het tweede deel zoekt van de Ilias, valt ze bijna van de ladder, maar wordt opgevangen door …. die in haar oor fluistert ‘Ik wist niet dat hier in Trinity college ook een spook rondwaarde’.

Lizzy is al twee jaar als dienstmeisje aan het werk bij de verstrooide bibliothecaris, professor Puddlewick van het Trinity College in Dublin. Lizzy heeft geluk. De professor, die weduwnaar is, beschouwt haar als zijn eigen dochter. En Lizzy doet het huishouden voor de professor en zijn drie zoons, die de namen hebben van de moedigste Trojaanse helden Hektor, Aeneas en Paris.

Lizzy zit eigenlijk knel tussen twee werelden. Ze is voor haar kleding afhankelijk van wat haar moeder haar toestuurt, terwijl ze tegelijk bevriend is met Mary die een garderobekamer zo groot als een slaapkamer heeft. Lizzy zorgt in haar eentje voor het huishouden van professor Puddlewick en zijn zoons en omdat ze zo nuchter, praktisch en levenswijs is, gaat dat best goed. Ze eet samen met de professor en zijn zoons, en die sparen haar niet met hun commentaar over eten dat ze niet lekker vinden. Het bijzondere van dit verhaal is dat Lizzy niet klaagt over haar situatie, maar eigenlijk vindt dat ze geluk heeft terecht te zijn gekomen bij het Trinity College en professor Puddlewick. Ze kent verschrikkelijke verhalen van meisjes die bij Engelse werkgevers terecht zijn gekomen en Lizzy vindt daarom dat ze het nog niet zo slecht heeft bij de professor, waar ze tegelijk opgroeit met de drie vrolijke zoons van de professor, waarmee altijd wel iets te beleven valt.

John, de broer van haar vriendin Mary, wil wel ’s van Lizzy weten wat Ierland nu ooit voor bijzonders heeft voortgebracht, behalve schapenwol en een mooi meisje als Lizzy met zomersproeten, waarop Lizzy aan John en de drie broers het verhaal van de Claddagh-ring vertelt, die in Ierland symbool staat voor liefde en trouw. Later in het verhaal zal blijken dat het verhaal de jongens heeft geïnspireerd. En Mary verzucht aan het eind van het verhaal ‘Ooit hoop ik zo’n ring van iemand te krijgen’.

De jongeren in het boek krijgen de onmogelijke opdracht om een deel van het ‘Book of Kells’ met de hand te kopiëren voor het aanstaande koninklijke bezoek aan het College. Door deze opdracht zal Hektor geen tijd hebben zich met zijn studie bezig te houden en zullen ze allemaal hard mee moeten werken. Het boek moet op tijd af zijn en als beloning zullen ze allemaal mee mogen naar een afsluitend bal.

Het leuke van dit boek is dat het ongelooflijk grappig is; de personages, vooral de zoons van de professor zijn niet standaard. Het zijn vrolijke, heel verschillende karakters, die niet verpest zijn door hun omgeving en lak hebben aan de gedragsregels van die tijd. Natuurlijk komt dit ook door professor Puddlewick die heel gewoon is, die de meeste dingen niet eens merkt door zijn verstrooidheid. Vanzelfsprekend zijn er ook andere jongens, zoals John en Lord Bouring, die zich gedragen zoals ‘het hoort’ en doen alsof ze beter zijn dan de rest. Zij vallen regelmatig door de mand door hun onhandige of zelfs domme gedrag.

En de meisjes in dit boek? Mary en Lizzy zijn in stilte verliefd, maar weten niet of hun liefde beantwoord wordt. Het wordt allemaal erg verwarrend voor Lizzy als ze zelfs drie keer een Claddagh-ring krijgt aangeboden. Klopt dit wel? Waarom krijgt Mary er geen? En van wie zijn ze? Ze moet tot het bal wachten…

Een heerlijk boek voor romantische meisjes of voor wie meer wil weten van het leven in de Victoriaanse tijd in Ierland. Een tijd zonder elektrische apparaten, vol onpraktische kledingstukken en zonder vrouwelijke studenten. En, om helemaal in de sfeer te blijven, sluit het boek af met recepten voor ‘een romantisch diner voor Lizzy en …. en voor alle andere verliefde mensen’.

Het boek zal ongetwijfeld een nieuwe doelgroep aan trekken. In deze serie volgt hierna ‘Fina’.

Sanne (15 jr.) vond het een heerlijk boek om te lezen. Ze vond het leuk om er achter te komen, wie de ring had gegeven en of Lizzy wel naar het bal zou mogen.

Tessa (13 jr.) vond het een heel leuk en ook spannend boek. Ook spannend of ze het boek voor de koning af zouden krijgen. Ik vind het wel erg dat er in die tijd zo’n verschil tussen mensen was, die rangen en standen. Ik ben blij dat het nu ‘gewoon’ is, tussen mensen.

AP

 

Van dit boek is een e-book verkrijgbaar: BESTEL ONLINE