Lachen verboden

In Schaterland is iedereen blij en gelukkig. Het is het mooiste land van de hele wereld. De ijsjes kosten maar één cent en de frietjes zijn zelfs gratis! Koning Koen houdt van zijn land en de mensen. Hij geeft vaak feestjes en er wordt veel gelachen. Maar op een dag verdwijnt Koning Koen. Zomaar! En niemand lacht meer. Of wacht… er is één jongen die wel blijft lachen. Dat is Job. Lukt het Job om de koning terug te halen? En zal er ooit nog gelachen worden in Schaterland?

Vormgeving en illustraties
Naomi Pitts is een jonge schrijfster. Lachen verboden is een graphic novel, een prachtige combinatie van een stripverhaal en een gewoon boek. De auteur maakte zelf de zwart-witillustraties en gebruikt heel veel humor en creativiteit in zowel tekst als tekeningen. Ze gebruikt eenvoudige zinnen. Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken. Er is genoeg ruimte tussen de tekst. De origineel gekozen titel en de illustraties op de voorkant maken de lezer zeker nieuwsgierig en enthousiast.

Taalgebruik 
De tekst en de illustraties vormen een mooi geheel! Zonder de illustraties zou het verhaal kaal zijn en zonder de tekst zouden er veel dingen nog niet gezegd zijn. Het is een verhaal vol humor en spanning. De schrijfster heeft haar creativiteit de vrije loop gelaten. Ze heeft zelfs meerdere moppen en raadsels in haar boek ‘verstopt’. De dialogen zijn levendig. De verhaallijn is duidelijk en dat houdt de vaart in het verhaal!

Doelgroep
Dit boek zal zeker in de smaak vallen bij kinderen in de midden- en bovenbouw van de basisschool.  Het is een boek om zelf te lezen vanaf groep vijf, maar het is ook een boek om samen van te genieten. Lachen verboden is geschikt voor kinderen die lezen moeilijk vinden of nog niet zo graag een boek pakken! Maar ook de kinderen die het ‘leesvirus’ al te pakken hebben, zullen van dit boek genieten.

Christelijke karakter
Het boek heeft geen specifiek christelijk karakter. Maar het taalgebruik is netjes en correct.

Leesbeleving en leesplezier
Dit boek is een aanrader voor alle kinderen die van humor en spanning houden. Het is geen dik boek en dat maakt dat kinderen het misschien wel in één adem uit zullen lezen. Lachen verboden zal vast voor de nodige lachsalvo’s in slaapkamers en/of huiskamers zorgen. En samen lachen is dan nog leuker!

EW

 

 

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/boeken/kinderen-en-young-adult/6-9-jaar/leesboeken/lachen-verboden:9789493200296

Boekgegevens

Titel:

Lachen verboden

Jaar van uitgave:

2021
2021

Aantal pagina’s:

77
77

Uitgeverij:

Van Driel
Van Driel

Prijs:

€ 13,95
€ 13,95

Deel deze recensie