Kijk mijn letter

Kijk mijn letter is een kijk- en leesboek voor kinderen, die belangstelling krijgen in letters. In het boek komen alle letters van het alfabet en nog eens veertien andere lettercombinaties aan bod. Bij elke letter hoort een rijmpje waarin de letter – of de klank – terugkomt. Zo leren kinderen niet alleen losse woorden, maar ook de context waarin ze gebruikt worden. De belangrijkste kenmerken in Kijk mijn letter zijn klank, ritme, rijm en herhaling. De illustraties van Ingrid en Dieter Schubert versterken de tekst en nodigen uit tot gesprek.

Kijk mijn letter verscheen in 1990 voor het eerst bij Uitgeverij Noordhoff onder dezelfde titel in de serie De Leesbus. Nadat het boek een tijd lang niet meer verkrijgbaar was, is hij nu opnieuw verschenen. Dit keer bij uitgeverij Lemniscaat.


Uitvoering
Kijk mijn letter is een hardcover full colour prentenboek. Op elke pagina staan prachtige illustraties van Ingrid en Dieter Schubert. Naast het rijmpje staat een grote illustratie die laat zien wat er gelezen is. In elk van deze grote illustraties heeft Ukkie de mus zich verstopt. Onderaan elke bladzijde staan kleine tekeningen die beginnen met de letter of klank van die pagina of die letterlijk de letter of klank uitbeelden. De teksten zijn uitgevoerd in een schreefloze letter. Er worden geen hoofdletters of leestekens gebruikt. Behalve het vraagteken en het uitroepteken.

TIP: op de website van Ingrid en Dieter Schubert zijn kleurplaten te downloaden en staat meer informatie over dit illustrators-echtpaar.


Inhoud/taal
Kijk mijn letter is een heel mooi boek om samen met je kind de relatie tussen letters en klanken te leren. Op de pagina’s waar klanken centraal staan maakt de zinsopbouw duidelijk hoe de klank klinkt: i dat ben ik, ie piept de fiets, aa zegt de aap, ee zijn de eenden enz. Op de pagina’s van de medeklinkers beginnen zo veel mogelijk woorden in het rijmpje met de letter die centraal staat:

h is van hijgen
ik hijg en ik hol
hasan is moe
hij houdt het niet vol

De laatste spread in het boek gaat over de letters c q x y. Die zijn wel heel ingewikkeld en moeilijk te lezen en uit te spreken voor een beginnende lezer. Vooral het tweede rijmpje:

bij cor en constanxe
kun je die letters zien
bij alex, quint en yente
en in jouw naam misschien?

Dit soort rijmpjes en woorden maakt wel dat ik vind dat de moeilijkheidsgraad nogal wisselt per pagina in dit boek. Waar het ene rijmpje heel eenvoudig te lezen is, zijn andere zinnen of rijmpjes moeilijker.

Op de achterkant van het boek wordt in rijmvorm Ukkie geïntroduceerd:

mijn naam is ukkie
en hoe heet jij?
wat is jouw letter?
staat die erbij?

kom met mij mee
wij gaan op zoek
ik weet de weg
dit is mijn boek

Toen mijn 6-jarige dochter dit hardop voorlas kon ze niet wachten met te beginnen aan het boek. Het boek is wel vrij lang, te lang om in één keer te lezen. Wij deden elke avond een paar bladzijden bij het naar bed gaan.

Eindoordeel
+ Speelse manier om met beginnende lezers letters en klanken te oefenen
+ Duidelijke opmaak en eenvoudig te lezen door het gebruiken van kleine letters en leestekens achterwege te laten
+ Illustraties die tot de verbeelding spreken en uitnodigen om op zoek te gaan naar nog meer letters en klanken
– De moeilijkheidsgraad van de verschillende pagina’s schommelt nogal. Sommige rijmpjes zijn heel goed te lezen, andere zijn meer gericht op lezertjes met al wat meer leeservaring. Maar als je als opvoeder of leerkracht je kind begeleid en samen in het boek duikt is dit goed te ondervangen.

NW

Koop dit boek bij de plaatselijke christelijk boekhandel of bestel online

Boekgegevens

Titel:

Kijk mijn letter

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

40
40

Uitgeverij:

Lemniscaat
Lemniscaat

Prijs:

14.95
14.95

Deel deze recensie