Boekdetails

Kinderen & geloven

Kijk & Lees 1

Verhalen over kinderen in de bijbel

  • Auteur: Laura Zwoferink
  • Illustrator(s): Peter Nuyten
  • Serie: Kijk en Lees
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 26.50
  • Pagina's: 165
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033124327

Een kleurrijke kinderbijbel,  voor jonge kinderen in de leeftijd vanaf vier jaar, om voor te lezen. Ook bruikbaar voor kinderen die al zelf kunnen lezen.

Inhoud: De auteur heeft als thema gekozen: Verhalen over kinderen in de tijd van de Bijbel. Het boek bevat 26 verhalen van kinderen uit de Bijbel, zowel uit het Oude als het Nieuwe Testament.  Boven aan elk verhaal staat een of meerdere tekstverwijzingen. De auteur vertelt het verhaal van het kind, in de tegenwoordige tijd. Hierdoor zijn de verhalen geliefd bij  kinderen. Aan het eind van het verhaal, wordt er in enkele zinnen beschreven hoe het verder met de hoofdpersoon gaat als hij volwassen is.

Illustraties: De Bijbel heeft kleurrijke, sfeervolle Illustraties. Het mooie is dat deze tekeningen historisch gezien erg goed zijn. Op de gezichten van de Bijbelse personages zijn de emoties goed te zien, deze zijn ook herkenbaar voor jonge kinderen. De Heere Jezus wordt niet afgebeeld

Doelgroep: De Bijbel is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf vier jaar en kan door oudere kinderen zelf gelezen worden. Zelf vind ik dat niet alle details geschikt zijn voor het jonge kind van vier jaar. Er wordt bijvoorbeeld uitgebreid verteld over de angst van Joseba dat haar kindje misschien gedood zal worden. Tevens worden er per verhaal best veel namen en plaatsen genoemd, dit kan voor de jongste kinderen lastig zijn.

Vormgeving: Het boek heeft een mooi ruim, vierkant formaat zodat de kinderen bij het voorlezen een goed idee van het Bijbelverhaal kunnen krijgen. Het is een stevig gebonden boek, met een leeslint.

Taalgebruik:  De bijbel is in tegenwoordige tijd geschreven, dit maakt het erg aantrekkelijk voor de kinderen. Er worden vaak moeilijke woorden gebruikt, waarvan de betekenis niet voor alle kinderen gelijk duidelijk zijn. Meestal worden ze uitgelegd tijdens het verhaal.  Van bepaalde ‘termen’ zoals: “Zaligmaker’ Verlosser’ , ‘zonden afwassen’ wordt vanuit gegaan dat deze bekend zijn bij de kinderen. Daarom is deze kinderbijbel niet voor alle gezinnen geschikt.

Elk verhaal wordt afgesloten met een aantal vragen. Er wordt gevraagd naar de feiten, geven een verwijzing of een toepassing van het verhaal. Hierdoor kun je goed met de kinderen napraten over het verhaal.

Godsbeeld : God is de Heilige schepper van de hemel en aarde. De mensen zijn nietig en zondig. Alleen door het bloed van de Heere Jezus is er vergeving mogelijk.

Oordeel : Deze kinderbijbel is bijbelgetrouw en is zowel geschikt voor gebruik thuis en op school, vooral voor de reformatorische doelgroep. De schrijfster geeft de leeftijd om voor te lezen vanaf vier jaar aan, dit vind ik zelf erg jong, gezien het taalgebruik en de vertelwijze. Voor de wat oudere kinderen vind ik hem beter geschikt.

Fragment: Jozef en zijn broers: ‘Jozef is zo blij! Van zijn vader heeft hij een prachtige jas gekregen. Een jas met heel mooie kleuren. Jozef heeft veel broers. Wel elf! Maar…vader Jakob houdt het meest van Jozef. Daarom geeft hij Jozef zo’n mooie jas, maar zijn broers niet. Dat is niet goed van vader Jakob. Zijn broers worden jaloers. Ze kijken heel lelijk naar hun broer en doen nier meer aardig tegen hem.’

LG

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE