Kamperen in Kenia

In ‘Kamperen in Kenia’ van Evelien van Dort gaat Robin op safari in Kenia. Zijn ouders moeten daar een paar maanden gaan werken. Het tweede deel in de serie ‘Robins reisavonturen’.

Inhoud:

Als Robin nog maar nauwelijks terug is van zijn avontuur op Aruba, blijken zijn ouders alweer bezig te zijn met de volgende reis. Daar heeft Robin geen zin in. Hij heeft zijn vriendin Anne zo gemist. Hij wil graag weer zijn ‘gewone leven’ opnemen.

Nou, ik ben dus geen rolkoffer. Ik was vastbesloten om thuis te blijven, voor altijd. (…) Ik had dus echt geen zin om mee te gaan. ‘En ik blijf hier!’ riep ik kwaad en trok Anne mee. ‘Jullie gaan zelf maar, zonder mij’. Ik knalde de deur dicht.

Als blijkt dat ze alleen in de zomervakantie weg gaan, wil Robin wel mee. En zo vertrekt hij met zijn ouders naar een vakantiehuis aan de kust van Kenia. Zijn vader gaat weer schrijven en fotograferen voor een natuurtijdschrift. Robin belooft Anne op zoek te gaan naar een witte leeuw.

Eenmaal in Kenia ontdekt Robin tot zijn vreugde dat er een waakhond, Vita, bij het huis hoort. Gelukkig is hij er niet alleen als kind. De huisbewaker heeft een 15-jarige zoon, Daniel, waarmee Robin vriend wordt. Daniel is albino en mag overdag niet in de zon. Robin denkt door deze ontmoetingen na over de verschillen in hun leven: Rijk/arm, veel/minder mogelijkheden, met/zonder handicap, en ontdekt dat hij het eigenlijk heel erg goed heeft. Hij ontdekt dat Daniels handicap ook voordelen heeft. Ook surft hij met Paulo in een kreek en gaat Paulo mee op safari.

Wat heel erg leuk van deze serie is dat Evelien van Dort kinderen door de avonturen van Robin laat ontdekken hoe het dagelijks leven in een ander land (Kenia) uitziet, wat er in de natuur gebeurt, je leert  als vanzelf liefde voor de natuur en voor dieren. Je ontdekt de gevaren die er zijn. Bijvoorbeeld: Robin wordt op een nacht ‘aangevallen’ door een slang, de schildpadden worden bedreigd door stropers, kakkerlakken lopen door hun huis. Er is veel zon, maar ook heel veel regen. De zee is mooi en fijn, maar kan ook gevaarlijk zijn. En je moet oppassen voor slangen als het donker wordt. Slapen onder een klamboe is echt nodig en zonder de beveiliging van Juma (vader van Daniel) zou het leven daar niet zo makkelijk zijn. Tralies voor je slaapkamerraam zijn hard nodig (apen) en op safari in de wildernis slapen is spannend. En zelfs met de nodige inentingen kun je heel ziek worden…

Taalgebruik:

Kamperen in Kenia’ is een ik-verhaal, waardoor je je goed met Robin kunt identificeren, je maakt alles mee door de ogen van Robin. Het verhaal wordt in een prettige, vriendelijke sfeer verteld in vlot, soepel taalgebruik. Tussendoor pik je woordjes Engels en Swahili op, de talen die in Kenia gesproken worden, zoals ‘Jambo’.

De auteur houdt de vaart in het verhaal, waardoor het spannend blijft en je door wilt lezen. Ze beschrijft gebeurtenissen niet uitentreure, maar houdt sommige dingen in het verhaal open. Zodat je zelf ook verder kunt fantaseren. Bijvoorbeeld bij de ‘drol’ voor de tent op safari: zou er echt ‘s nachts een leeuw langs de tent van Robin en Paulo gelopen zijn‘? Van Dort laat dit open.

Vormgeving/uiterlijk:

Een heel verzorgd serie-deel van ‘Robins reisavonturen’, dit herken je aan de rode band rechtsboven aan het boek. De illustraties van Els van Egeraat (omslag/kleurrijk), binnenwerk/grijstinten) zijn prachtig, sfeervol en bescheiden en passen naadloos bij het verhaal. Het boek heeft witte bladzijden en een prettig lettertje. De lay-out is fijn, overzichtelijk, waarbij regelmatig tekstblokken gebruikt zijn.

Doelgroep/oordeel:

Een fijn leesboek voor jongens en meisjes 9+, die van reizen, avonturen, de wereld, natuur, dieren houden. Door deze serie zullen kinderen op een laagdrempelige manier interesse ontwikkelen in de wereld waarin ze leven, met onderwerpen als milieu, handicaps, verschillen rijk/arm etc. Dat vind ik wel een verdienste van Evelien van Dort, om dit zonder moeilijke woorden mee te geven.

Aanrader voor de leesbibliotheek van alle basisscholen, groep 5/6. We zijn benieuwd naar welk land Robin hierna heen reist.

+ brede interesse, wereld, eigentijdse problemen

+ laagdrempelige manier waardoor je dit meekrijgt

+ vormgeving, lay-out

AP

Lees hier het Juryrapport HoogsteWoord 2020, over dit boek.

Dit schrijft de schaduwjury Hoogste Woord 2020, Pabo Driestar Gouda, over dit boek: Kamperen in Kenia is een vlot leesbaar, avontuurlijk boek bomvol spannende avonturen en voorzien van expressieve illustraties. Het boek heeft een hoog educatief gehalte en verrijkt het wereldbeeld van de jonge lezer. Fijn leesboek voor kinderen vanaf 9 jaar. Anne-Lynn van Beek. Lees ook het rapport van de schaduwjury PABO Driestar Gouda

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

 

 

 

Boekgegevens

Titel:

Kamperen in Kenia

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

96
96

Uitgeverij:

KokBoekencentrum
KokBoekencentrum

Prijs:

11.99
11.99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.