Beroep onder de loep

 “Ik wilde dat ik dit boek als tiener had gelezen…”

Een boek waarvan je hoopt dat het op elke school een plekje krijgt!

Inhoud
In Beroep onder de loep staan 40 interviews met vrouwen over hun beroep. Saai? Helemaal niet! Het is juist ontzettend inspirerend om te lezen over wat, waarom en hoe deze vrouwen zijn gaan doen wat ze doen!
Wat hoe wordt je bijvoorbeeld wielrenner? Of brandweervrouw, voetbalcoach of zandkunstenaar? Super toch, dat er vrouwen zijn met zulke beroepen! Er komen ook meer ‘gewone’ beroepen in voor, zoals secretaresse, juf en manager. Maar eigenlijk is niet één beroep gewoon… Elk beroep is speciaal voor degene die er talent voor heeft!

Eigenlijk staat er geen 40 interviews in dit boek, maar 37. Drie verhalen zijn geen echte interviews, omdat de mensen over wie het gaat niet meer leven.
De eerste gaat over Febe, een koerierster die leefde in ongeveer 55 na Christus. Paulus schrijft over haar in zijn brieven, die in de Bijbel staan. Febe heeft onder andere de brief aan de Romeinen bezorgd aan de christelijke gemeente in Rome. Over Febe staat niet veel in de Bijbel, maar toch vervulde ze een belangrijke rol. Heel mooi dat een vrouw als zij op deze manier onder de aandacht wordt gebracht.
Het tweede verhaal gaat over Debora. Ook al een Bijbelse vrouw, en wel een rechter en een profetes. In de tijd van de Bijbel was het heel bijzonder dat een vrouw zo’n belangrijk beroep had. Veel mensen vroegen om raad aan Debora, en God vertelde via haar aan zijn volk hoe ze moesten leven. Een hele belangrijke taak dus!
Het derde verhaal over iemand die nu niet meer leeft, gaat niet over een Bijbelse vrouw. Het gaat over een ‘gewone’ Nederlandse: Marga Klompé. Marga was een bevoorrecht meisje. Ze mocht namelijk doorstuderen van haar ouders, en dat was zo’n honderd jaar geleden helemaal niet gewoon voor een meisje. Na verschillende studies en verzetswerk in de Tweede Wereldoorlog werd Marga uiteindelijk minister. Ze heeft onder andere een wet bedacht die ervoor zorgt dat iedereen die dat nodig had geld kon krijgen van de regering om voor zichzelf te zorgen (Bijstandswet). Ook Marga heeft dus belangrijke dingen gedaan, in een tijd dat dat voor vrouwen nog niet zo heel vanzelfsprekend was.

Illustraties
Marieke ten Berge heeft het boek prachtig geïllustreerd. Bij elk verhaal staat een getekende ‘pasfoto’ van de geïnterviewde, de interviews zelf worden opgevrolijkt met meerdere bijpassende tekeningen in pasteltinten.

Doelgroep
Meiden van ongeveer 10-14 jaar. Maar ook als je wat ouder bent en voor de keuze staat welk profiel je moet kiezen, of welke opleiding je zal doen, kan het goed zijn dit boek er eens op na te slaan. Eigenlijk is het voor iedereen leuk om dit boek te lezen.

Vormgeving
Hip en fris, oranje met roze, niet teveel tekst op de pagina’s, en elke pagina is anders opgemaakt. Heel aantrekkelijk en goed leesbaar.

Taalgebruik
Het taalgebruik is informeel, de vrouwen vertellen direct aan de lezers over hun beroep. Ook vertellen ze soms dingen over zichzelf als kind, over waar ze goed in zijn en hoe ze erbij kwamen om juist dit beroep te kiezen. Bij elk interview worden weer andere dingen gevraagd. Het is makkelijk te lezen. Als er een keer een moeilijk woord in staat wordt dat uitgelegd.

Godsbeeld
Het mooie in dit boek is dat er zo nadrukkelijk naar voren komt dat iedereen uniek is, dat iedereen zijn eigen talenten heeft gekregen die je mag gebruiken. In typische en a-typische vrouwenberoepen. Twee interviews vallen op:

Janneke is vrijwilligster. Mooi dat dit beroep ook een plekje heeft gekregen in dit boek! Ze zegt er zelf over: “Ik vind het fijn om andere mensen te helpen. God heeft mij veel gegeven en ik deel daar graag weer van uit. ”
Wieke is pastoraal werkster. “Ik verbind het verhaal van iemand aan het verhaal van God”. Een prachtige omschrijving.

Fragment
Hieronder een fragment uit het interview met Melanie van Rossum, die automonteur is van beroep:

Wat is het allerleukste aan je beroep?

Ik vergelijk mijn werk vaak met een puzzel. Ik vind het leuk om te ontdekken waarom een auto niet meer rijdt en hoe dit op de beste manier opgelost kan worden. Als dit dan uiteindelijk gelukt is, ben ik net zo blij als de eigenaar van de auto. Ik haal ook graag grote onderdelen die niet meer werken, zoals een motor of een versnellingsbak, helemaal uit elkaar. Daarna is het natuurlijk de uitdaging om hem weer op de juiste manier in elkaar te zetten en de juiste onderdelen te vervangen.

Oordeel
+ uniek concept
+ speciaal voor meisjes
+ hele diverse beroepen uitgelicht
+ aantrekkelijke vormgeving


GO

Kijk en luister eens naar dit interview met Judith van Helden over dit boek.

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Beroep onder de loep

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

96
96

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

17.50
17.50

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.