Julia’s zoektocht

Als Julia een oud dagboek vindt, ontdekt ze wat ‘Joke’ in de Tweede Wereldoorlog meemaakte. Maar wie is Joke? Leeft ze nog? Oftewel ‘Hoe de komst van een kringloopbureautje grote gevolgen heeft in het leven van Julia en een link legt met gebeurtenissen uit de WOII.’

Inhoud:

Julia zit in de derde klas van het VO. Ze heeft een iets oudere broer met wie ze goed kan opschieten en een veel oudere zus, met wie het niet klikt. Haar beste vriendin is Brenda. Walter, de broer van Brenda, is verliefd op Julia, maar dit is niet wederzijds. Walter houdt stug vol. Omdat Julia een andere stoel nodig heeft, attendeert haar moeder haar op de kringloop waar ze zo nu en dan helpt. Misschien ziet ze een passende stoel. Maar in plaats daarvan vindt Julia een bureautje waar ze helemaal weg van is. Hiermee begint het verhaal.

Het bureautje blijkt een geheim te herbergen. Julia vindt er een tussen de lades een dagboekschrift en een ketting met een foto. Als ze het dagboek lezen gaat, ontdekt ze het verhaal van de Rotterdamse Joke uit de Tweede Wereldoorlog. Wie is Joke en zou ze nog leven? Julia en Brenda gaan op zoek. Uit het dagboek ontdekken ze dat er een jaartal op het huis aan de Kralingse plas staat en dat huis zoeken ze op. Daar stopt hun spoor. Hoe moet het nu? Door deze zoektocht en de link met de kringloop ontdekken ze de familie van Vince, waarvan Joke de overgrootmoeder is. Ze leeft nog.

Een mooi verteld verhaal, waarin het verhaal van Julia en de dagboekfragmenten van Joke zijn verwerkt. De personages zijn goed en geloofwaardig uitgewerkt, waardoor het een plezier is om dit boek te lezen. Een verhaal over school, vrienden, gezin, familie, familiegeschiedenis, rol van de kringloop, Tweede Wereldoorlog.

Thea Zoeteman heeft eerder laten zien dat ze doorleefde verhalen kan schrijven over echte personages, waarmee je je kunt identificeren. In dit (dertiende?) boek laat ze dat ook zien.

Voor meisjes 13+

AP

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Julia’s zoektocht

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

250
250

Uitgeverij:

Den Hertog
Den Hertog

Prijs:

15.90 (of klik op BESTEL ONLINE voor de actuele prijs)
15.90 (of klik op BESTEL ONLINE voor de actuele prijs)

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.