Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Winnaar Hoogste Woord 2013: Josephine

  • Auteur: Hilly Delfsma
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 14.99
  • Pagina's: 160
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026620997

Hilly Delfsma schreef een indrukwekkend boek over kindsoldaten. Ze won met dit boek Het Hoogste Woord 2013. Haar boek is geïnspireerd op een ontmoeting met Emmanuel Jal, een rapper die ooit kindsoldaat was. Hij vroeg haar iets met zijn levensverhaal te doen. Dat is ‘Josephine’ geworden.

Josephine zou het liefst .’….heel hard wegrennen van die andere wereld, die vreselijke wereld, maar ook de wereld waar Charlie was, en ik hoorde bij Charlie. Hoe moest ik dit in vredesnaam ooit oplossen?’

Josephine is gevonden door Luke, terwijl zij daar met andere kindsoldaten in het bos ligt. De meesten zijn dood, zij is zwaargewond. Luke neemt haar mee naar huis en vertelt de dorpelingen dat zijn kleindochter bij hem is komen wonen.  Josephine wordt liefdevol opgenomen en verzorgd door Luke en Macy. Josephine denkt dat zij niet weten dat zij kindsoldaat is geweest. Door wat ze heeft meegemaakt is ze zo getraumatiseerd dat ze niemand meer vertrouwd. Ze zegt niets, probeert zo weinig mogelijk los te laten. Steeds weer komen herinneringen boven. Overdag en ’s nachts. Luke besteedt veel aandacht aan haar, probeert haar af te leiden en geeft haar veel rust. Maar ze wil niet praten. ….Wil je er niet over praten, meisje? Je moet niet alles binnenhouden, dat is niet goed. Op een dag ontplof je en dan wordt het allemaal veel erger’.Ik vloog weer overeind en staarde Luke verbijsterd aan. Wat wist Luke van ontploffen? Wat wist hij ervan dat ik het afgelopen jaar dikwijls met mijn hoofd tegen een boomstam was gelopen, in de hoop dat mijn schedel zou openbarsten en alle vreselijke gedachten en herinneringen eruit zouden vliegen’. ‘Maar het had nooit geholpen . Ik had er alleen maar bulten en hoofdpijn aan overgehouden’.

Het verhaal van Josephine bij Luke en Macy wordt steeds afgewisseld met flash-backs van haar leven vóórdat ze bij Luke & Macy was: Haar jeugd in het dorp met haar ouders, haar zusje, haar vrienden; het moment dat de soldaten kwamen, het verlies van haar zusje en de tijd bij de kindsoldaten met Charlie, met wie ze later wil trouwen.

Josephine weet niet meer wat ze wil, wat ze van het leven mag verwachten. Het liefst zou ze terug willen naar haar vroegere leven, lang voordat het erge begon. Ze wil terug naar jeugdvriend Charlie, die tegelijk met haar bij de kindsoldaten was, maar ze weet niet of hij nog leeft. Ze waren bij de kindsoldaten om de dood van hun familie te wreken. Maar hielp het? Waar zou ze moeten zoeken? Josephine weet zeker dat iedereen die hoort was ze heeft meegemaakt en wat ze gedaan heeft, haar zal verachten en afwijzen. Daarom zwijgt ze. En ze is eenzaam, triest, diep verdrietig, wanhopig, ze weet niet wie ze kan vertrouwen. Wist ze maar waar Charlie was…
Toch gebeurt er iets waardoor alles anders wordt. Josephine vindt Charlie terug en dankzij Macy’s doortastend optreden verandert er veel.

Een boek om stil van te worden. Een indrukwekkend, indringend verhaal dat je niet zomaar loslaat. Een boek over rampzalige belevenissen die nog steeds gebeuren. Helaas hebben organisaties als War Child, Amnesty International, World Vision, ….nog te veel werk te doen. Het is nog niet voorbij.

Lees over kindersoldaten ook: Hij of ik / Betty Elias of Ramiro, kindsoldaat / Ineke Holtwijk of Kind van de oorlog / Anne de Graaf.

Informatie van Facebook van Emmanuel Jal: (op wie het verhaal van dit boek is gebaseerd)
‘In the war-torn region of Southern Sudan, Emmanuel Jal was born into the life of a child solider. Through unbelievable struggles, Emmanuel managed to survive and emerge as a world-famous recording artist with a hit record under his belt. Called an artist “with the potential of a young Bob Marley” by Peter Gabriel, he has performed at Live 8 and Nelson Mandela’s 90th b-day concert. His music can be heard in major motion pictures, TV, and he’s been featured in major outlets like TIME, USA Today, NPR, CNN, MTV, & the BBC. Emmanuel is also a spokesperson for Amnesty International and Oxfam, and created the charitable foundation, Gua Africa’.

Deborah (15 jr.) las het boek in een adem uit….

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE