Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Jij en ik

verhalen over vriendschap en vluchtelingen

  • Auteur: Margaretha van Andel, Arienne Bolt, Alyze Bos, Carolien Ceton, Mireille Geus, Jesse Goosens, Annet Huizing, Pieter Koolwijk, Sjoerd Kuyper, Eva Moraal, Marloes Morshuis, Joyce Pool, Anna van Praag, Peter-Paul Rauwerda, Jowi Schmitz, Jan Terlouw, Ellen van Velzen, Gijs Wanders, Lenneke Westera
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 14.95
  • Pagina\'s: 248
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Lemniscaat
  • ISBN: 9789047710738

Als ik een wens mocht doen dan wenste ik meer woorden. Meer woorden om te zeggen wat ik voel. Ik wil je zoveel zeggen mijn hoofd barstensvol met alles wat ik zeggen wil en wat ik bedoel. Soms denk ik dat ik knap van alles wat ik zeggen wil en dat je me niet snapt.

Het eerste ‘couplet’ van een gedicht van Alyze Bos dat de gevoelens van een vluchteling weergeeft, die zich machteloos voelt en niet voldoende woorden heeft om zich uit te drukken in de taal van zijn nieuwe land.

Vluchtelingen zijn overal om ons heen, maar nu zijn het onze buren, vrienden, klasgenoten, sportmaatjes, zangvrienden, of klusmaatjes geworden. Ze zwemmen naast ons in het zwembad en genieten met ons van het leven in Nederland, van gastvrijheid, vriendelijkheid, de vrijheid, van de luchten, waarin alleen vogels vliegen en zo nu en dan een vliegtuig.

Zij hebben herinneringen, meestal heel nare, verdrietige, die ze het liefst zouden vergeten. Ze hebben heimwee naar het land waar ze vandaan komen, waar ze van houden, maar waar ze nu nog niet terug naar kunnen. Misschien kan dat wel nooit meer. Want de oorlog is nog niet voorbij. En als je kinderen hebt, willen die misschien later liever in Nederland blijven. Daar wonen hun vriendjes en klasgenootjes en ze kennen alleen Nederlands.

Een boek vol (soms) inlevende verhalen vanuit allerlei verschillende invalshoeken over vluchtelingen. De wat belerende bijdrage van Jan Terlouw vond ik minder passend in dit verder heel mooie boek. Een boek met een mooi inkijkje in levens van vluchtelingen en in hoe wij daar soms mee omgaan.

Mensen met koffers gaan over de wereld, van oorlog naar vrede, van honger naar brood. Vaak zijn ze niet welkom, dan moeten ze terug: van voedsel naar honger, van leven naar dood. Mensen met koffers, ze reizen per vliegtuig, ze reizen per ezel, per trein of per vlot. Ze vluchten voor machthebbers en hun soldaten, voor beul of tiran, of een andere God. (bijdrage Sjoerd Kuyper)

AP