Jasper gaat naar de kerk

Jasper wordt door moeder gewekt, hij moet zijn nette kleding aan doen. Waarom? Jasper gaat vandaag naar de kerk, want het is zondag. Iedereen thuis kleedt zich netjes aan. Mama neemt haar hoed en tasje mee. In de kerk moet Jasper heel stil luisteren. Eerst speelt alleen het orgel, daarna komen er mannen in een zwart pak binnen: de kerkenraad. Jasper doet zijn uiterste best om goed op te letten. Lukt dat de hele kerkdienst?

Vormgeving en illustraties
Het boek is uitgegeven als hardcover. Zowel op de omslag als in het binnenwerk zijn kleurrijke illustraties te vinden. Deze verbeelden de tekst en geven de lezer daarbij nog wat extra informatie. Het is een verrijking van het geschreven verhaal. De gezichtsuitdrukking van de personen in het boek zijn erg expressief. Dit helpt de doelgroep de tekst beter te begrijpen en emoties te herkennen.

Taalgebruik
Er wordt eigentijdse taal gebruikt. De tekst is in rijmpjes van vier regels gezet, waarbij het rijmschema abcb wordt gebruikt. Hierdoor is de tekst makkelijk te volgen, kunnen kinderen het laatste woord van een versje zelf invullen en onthouden ze het verhaal makkelijker.

Christelijke karakter
Jasper gaat met zijn ouders naar de kerk, het huis van God. Het boek heeft dus een uitgesproken christelijk karakter. Het draait om de kerkdienst, een dienst tot eer van God. Het verloop van een kerkdienst wordt eenvoudig voor kinderen beschreven.

Doelgroep
Het boek is bedoeld voor kinderen die voor het eerst mee naar de kerk gaan. Vaak is dat in de leeftijd van 2-4 jaar. De tekst leent zich goed om voor te lezen aan kinderen van deze leeftijd. Het verhaal is goed te gebruiken voor een gesprek over een kerkdienst.

Bijzonderheden
Achter in het boek is informatie voor ouders opgenomen en zijn er kijk- en voorleestips te vinden. Ook staat er een lijst met belangrijke woorden uit het boek in. Tot slot zijn er bij elke spread vragen opgenomen. Deze leveren gespreksstof op en helpen kinderen het verhaal beter te begrijpen en te onthouden.

Leesbeleving en leesplezier
Een fijn boek om voor te lezen en waar met plezier naar geluisterd kan worden. De prenten laten veel zien; hoe langer je kijkt, hoe meer (grappige) details er ontdekt kunnen worden. De expressie van de tekeningen brengt een lach op het gezicht.

 

RvL

Boekgegevens

Titel:

Jasper gaat naar de kerk

Jaar van uitgave:

2023

Aantal pagina’s:

36

Uitgeverij:

Koster

Prijs:

€ 12,95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.