Iza en de paarden in de storm

Het is herfstvakantie. Veel medewerkers op het vakantiepark van Iza’s ouders hebben griep. Daarom moeten Iza en haar broer Job bijspringen. Ook Noor, de vriendin van Iza, helpt mee. Ze maken vakantiehuisjes schoon en laten de kinderen op het vakantiepark een rondje maken op de pony’s. Als ze even wat tijd voor zichzelf hebben, breekt een flinke storm los. En juist op dat moment is Niek, een vakantiegast, zoek. Na een spannende zoektocht vinden Iza en Noor hem, maar dan blijkt dat er nóg een probleem is.

Taalgebruik
Iza en de paarden in de storm is ingedeeld op AVI-E4 niveau. Het taalgebruik is niet te moeilijk, maar ook zeker niet simplistisch. Dialogen zijn aansprekend en realistisch, met modern taalgebruik zoals ‘rollen met de ogen’ en ‘superirritant’. De introductie van bijpersonen is niet altijd even realistisch. Ze worden heel kort geïntroduceerd, maar spelen verderop in het verhaal een grote rol.

Christelijke karakter
Iza komt uit een christelijk nest. Dat blijkt bijvoorbeeld als ze de harde storm verbindt met het Bijbelverhaal over Jezus die een storm het zwijgen oplegt. Het christelijk karakter komt verder niet zo aan bod.

Doelgroep
Dit boek is bedoeld voor jongere lezers, van een jaar of 8, AVI-E4. Door de zinsbouw en dialogen is het ook geschikt voor kinderen die nog iets ouder zijn.

Bijzonderheden
Niek is een jongen met een ‘probleem’. Dat blijkt uit hoe hij zich gedraagt, maar de lezer krijgt verder geen handvatten of omgangslessen. Dat is een gemiste kans.

Leesbeleving en leesplezier
Iza en de paarden in de storm is een aansprekend verhaal. Vooral paardenliefhebbers komen aan hun trekken doordat veel aspecten van paarden en hun verzorging aan bod komen. Aan alles is te merken dat de auteur veel van paarden(verzorging) weet.

 

PB

Boekgegevens

Titel:

Iza en de paarden in de storm

Jaar van uitgave:

2023

Aantal pagina’s:

70

Uitgeverij:

Den Hertog

Prijs:

€ 9,90

Deel deze recensie