Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Iedereen talent!

  • Auteur: Luk Dewulf, Brunhilde Borms
  • Illustrator(s): Emma Thyssen
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 16.99
  • Pagina's: 80
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Lannoo
  • ISBN: 9789401446921

Weet jij wat jouw talent is? En wat zijn de talenten van de kinderen in je klas, in je gezin en de kinderen om je heen? Dit boek is een handvat om te ontdekken waar jij goed in bent, anders gezegd: ’Wat is jouw talent!’ Maar ook leer je om andermans talenten te herkennen en te benoemen.

Zodra je het boek openslaat zie je in de kaft rijen met een steeds terugkomend komisch stripfiguurtje met allemaal een ander, hun eigen, talent.

Het verhaal gaat over een wijze professor en een ietwat dommige cameraploeg die op TV de finale presenteren van een onderzoek naar de klas met de meeste talent. Het grappige is, dat iedere klas wel een bijzonder talent heeft, zoals popsterren, striptekenaars, vloggers, maar dat juist de ‘gewone ’klas de winnaar is van de titel: ’klas met talent’.

Als verrassing mogen alle deelnemers op het podium komen, want voor iedereen is er een shirt met zijn/ haar talent erop: Iedereen heeft immers een talent! Dit boek leert dat kinderen hele uiteenlopend talenten bezitten. Je hoeft bij een talent niet alleen aan een topsporter of een uitvinder te denken. Juist niet. De kinderen die de sfeer kunnen verbeteren, of kinderen die graag iets voor anderen doen zodat zij kunnen schitteren. De kinderen met deze (en andere) talenten geeft de professor veel complimenten! Het zijn vooral de talenten waarbij nauwelijks wordt stilgestaan

Het talentenboek van de professor is achterin in het boek te vinden. Hierin beschrijft hij 16 talenten. Hij noemt ze in eigentijdse, originele en kindvriendelijke woorden zoals bijv.: Meetrekker, Mooimaker, Kennisspons, Ideeënfontein, etc. In de paspoorten wordt puntsgewijs uitgelegd wat dit talent inhoudt, waar het beste je talent uitkomt en hij geeft je enkele tips.

Het boek heeft niet alleen een verhaallijn, maar kan ook gebruikt worden als kijk- en of doeboek. Ik denk dat dit boek in de klas goed te gebruiken is om samen de juf/meester met de kinderen op zoek te gaan naar je talent, en naar de aanwezige talenten in de klas. Vanaf groep 3, maar soms ook al jonger worden kinderen vaak bewust van de verschillen tussen de kinderen. Talentenjacht helpt je op een speelse wijze positief met deze verschillen om te gaan, maar ook om ze te benutten. Misschien ook wel voor kinderen in de pubertijd!

Van de vormgeving van het boek werd ik niet blij. Het boek heeft een koude, kille, saaie uitstraling door de spierwitte bladzijden met cartoons in harde rood-blauwe kleuren.

LG