Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Het wondermiddel van Wilhelmina Wengeweer

Iris en Ko; dl. 17

  • Auteur: Bert Wiersema
  • Illustrator(s): Wendelien van de Erve
  • Serie: iris en Ko
  • Jaar van uitgave: 2019
  • Prijs: 11.99
  • Pagina's: 86
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085434092

Alweer deel 17 in de serie Iris en Ko, waarin detective Koos, samen met zijn vriendin Iris, écht speurwerk verricht!

Inhoud
In dit deel krijgt Koos bijzonder bezoek. Er meldt zich een Amerikaanse meneer bij hem met een plakboek vol artikelen over Detectivebureau Iris&Ko. Iemand heeft alle informatie verzameld over het speurwerk dat Koos en Iris hebben gedaan. Koos vermoed dat iemand met zijn ideeën geprobeerd heeft zelf een mysterie op te lossen.
Als hij en Iris op onderzoek uitgaan komen ze in een vreemde zaak terecht. Wie was Wilhelmina Wengeweer? Was ze echt een dokter? En wat waren dat voor medicijnen die ze aan haar patiënten gaf? Of waren het geen echte medicijnen…?

Als Koos en Iris het geheim van Wilhelmina ontdekken schrikken ze ervan. Ze besluiten de Amerikaanse neef van Wilhelmina niets te vertellen. Nu kan Koos niet pronken met zijn oplossing, maar in dit geval is dat maar beter…

Vormgeving en illustraties
Het wondermiddel van Wilhelmina Wengeweer is net als de andere delen uit de serie een echt leesboek, met vrij kleine letters en af en toe een zwart-wit illustratie. De illustraties zijn gemaakt voor Wendelien van de Erve. De omslag ziet er aantrekkelijk uit en is herkenbaar als deel uit een serie.

Taalgebruik
Het taalgebruik is netjes, er valt geen onvertogen woord. De kinderen praten en doen al best volwassen en er wordt weinig aan de verbeelding van de lezer overgelaten. Hier en daar is het verhaal wat moralistisch.

‘Zijn jullie erachter gekomen waar al die mensen naar op zoek zijn?’ wil zijn vader weten. ‘Ja”, zegt Iris. ‘Ze zijn op zoek naar een medicijn’.
Koos’ ouders kijken verbaasd en beginnen tegelijkertijd te praten. ‘Een medicijn? Wat voor medicijn?’
Iris legt het uit. ‘Een medicijn waar je blij van wordt’.
‘Hoezo blij?’ vraagt Koos’ vader.
(…)
‘Ik heb hier geen goed gevoel bij’, zegt zijn vader tenslotte. ‘Een medicijn waar je blij van wordt en dat min of meer stiekem aan rijke mensen wordt verkocht… Dat klinkt alsof het iets met drugs te maken heeft’.

Doelgroep
Voor kinderen uit de groepen 4, 5 en 6 zijn die boeken over Detectivebureau Iris&Ko heerlijke leesboeken vanwege de voorspelbaarheid en herkenbaarheid. En veel kinderen houden van detective-achtige verhalen, het is leuk om een raadsel op te lossen. Soms zijn de verhalen ook best spannend.

Oordeel
Een wat bijzonder nieuw deel in de serie, vanwege het onderwerp (drugs/verslaving). Wel leerzaam, en het kan aanleiding zijn om hier eens met kinderen over te praten. Bert Wiersema houdt de lezers nieuwsgierig door de Amerikaan aan Koos een cadeau te beloven. Wat voor cadeau dat is, lees je pas in deel 18…

+ voorspelbaarheid van een bekende serie
+ oogt aantrekkelijk
+ raadsels oplossen is leuk
+/- onderwerp
– ietwat moralistisch

GO

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of

BESTEL ONLINE