Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Hemelsblauwe jas

  • Auteur: Nicolle van den Hurk
  • Illustrator(s): Nicolle van den Hurk
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 14.95
  • Pagina's: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Karmijn
  • ISBN: 9789492168146

Dit is een heel bijzonder boek. Waarom? Alles! De vorm: een groot formaat prentenboek met mooie kunstzinnige illustraties –  de inhoud: prachtige  gedichten over herkenbare onderwerpen, die in dit boek alle aandacht en liefde krijgen. Het totaalplaatje: een prachtig vormgegeven dichtbundel in de vorm van een groot formaat full colour geillustreerd prentenboek.

Dit heb ik nog niet eerder gezien. Gedichten worden meestal uitgegeven in bescheiden boekjes in klein formaat, die uitstralen ‘sorry, ik ben een dichtbundel, daarom ben ik zo’n klein boekje, maar probeer me toch eens te lezen’. Hemelsblauwe jas heeft hier geen last van: Een ruim formaat prentenboek met prachtige kunstzinnige, gevoelige en sfeervolle illustraties die perfect bij de gedichten passen.

Het is gewaagd om gedichten zoveel aandacht en liefde te geven op deze manier. En dat durft uitgeverij Karmijn dus. Deze uitgever met een perfecte fijne neus voor prachtige boeken heeft het aangedurfd. Chapeau!

Het scheelt natuurlijk dat Nicolle van den Hurk een ervaren illustrator is, waardoor ze haar gedichten en illustraties kon samenbrengen.

Het mooie en bijzondere van de gedichten die je leest is, dat je je er een meisje bij voorstelt. Je ziet een meisje met haar dromen, fantasietjes en gedachten die ze door middel van deze gedichten met je deelt. Eigenlijk verwachtte ik aan het eind van het boek een meisje met blonde vlechtjes die me toe riep ‘Kiekeboe, ik was het hoor!’

En daarom hoop ik dat de basisscholen die meer aan poëzie op school willen doen, dit boek kopen en rustig – een voor een – telkens bij het juiste moment – de gedichten voorlezen en delen met de klas. Ik denk dat het inspirerend werkt voor de kinderen. Hé, dat dacht ik ook!  Ze zijn zo herkenbaar. Mooi. Verstild. Ondeugend. Over je moeder kwijt zijn. Over je dromen. Over eb en vloed. Over verdriet. Over dwang in je hoofd. Over …

Het titelgedicht ‘Kwijt’ – (met de illustratie van de hemelsblauwe jas)

‘Ik kon haar niet vinden – in de drukte van de stad.  Ik heb me losgemaakt – ben haar kwijtgeraakt – en sta met bonkend hart – tussen al die mensen – al die benen. Zij is verdwenen – zonder mij.  Mama, wist ik nou maar waar je was! – Helemaal in paniek – misselijk en ziek – zie ik dan haar hemelsblauwe jas’.

Aanrader!

AP

 

 

 

Koop dit boek in de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE