Dicht bij Jezus – kinderbijbel

Een kinderbijbel van Sarah Young, bekend is van haar Bijbelse dagboek ‘Dichtbij Jezus’.  Nu is er de ‘Dichtbij Jezus kinderbijbel’, een mooi vormgegeven dikke paperback, waarin Sarah Young kinderen wil helpen een persoonlijke relatie met Jezus te ontwikkelen.

Inhoud:
Een kleine 100 bekende Bijbelse verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament. Bij elk verhaal wordt aangegeven naar welk bijbels hoofdstuk het verhaal verwijst. Ieder verhaal wordt afgesloten met een korte – op kinderen gerichte – bewerking van de overdenkingen uit het Bijbels dagboek ‘Dichtbij Jezus’.

Taalgebruik:
De auteur spreekt de kinderen direct aan ‘Alles heeft een begin. Kun jij je een plaats voorstellen waar je niet kunt zien, horen, proeven, aanraken of ruiken?’ ‘Geen aarde en geen lucht’?

Het taalgebruik is eenvoudig, goed geschreven, helder, direct, aansprekend en dichtbij. Young geeft bij haar vertelling tegelijk een uitleg ‘God strafte Kaïn voor deze zonde, en de rest van zijn leven bleef hij nooit lang op een plaats. Hij was overal een vreemdeling’.

De afsluitende liefdevolle tekst aan het eind van de verhalen is erg mooi. Hierdoor worden kinderen persoonlijk aangesproken en wordt er een link gelegd van het vertelde verhaal met een persoonlijk geloof.  Bijvoorbeeld: Na het verhaal van Jozef wordt een link gelegd met een tekst uit Colossenzen 3:13 waarin we opgeroepen worden elkaar te verdragen en te vergeven. Daaronder staat ‘Het leven is niet altijd eerlijk. Als mensen je pijn doen moet je hen vergeven. (…)’

Kinderen vanaf 8/9 jaar zullen deze bijbel zelf kunnen lezen, onder meer door de grootte van de letter, de opmaak en het schreefloze lettertype.

Illustraties: De – prachtige – illustraties en de tekst zijn in deze kinderbijbel even belangrijk en nemen allebei een grote plaats in. Op alle bladzijden zijn paginagrote heldere kleurrijke illustraties opgenomen. De stijl van de illustraties is naïef te noemen, soms filmisch, soms een beetje vervreemdend, surrealistisch te noemen. Bij sommige illustraties lijken de personages als poppen getekend. Een kinderbijbel waarin heel veel te zien is.

Doelgroep:
Waarschijnlijk is de doelgroep 5 t/m 8 jaar. Maar, door de aansprekende directe boodschap in de verhalen en bijpassende teksten zal deze kinderbijbel heel goed door kinderen van de hele basisschoolleeftijd geschikt én geliefd zijn. Juist ook door de vriendelijke, niet-belerende – aansluitende teksten bij de bijbelverhalen zul je in gesprek kunnen gaan over het verhaal achter het verhaal.

Vormgeving: Een fijne handzame stevige paperback die goed in de hand ligt. Voor de verhalen wordt een ander schreefloos lettertype gebruikt dan voor de toepassingen. Afhankelijk van de achtergrondkleur is het lettertype zwart of wit.

Godsbeeld: God is een liefdevolle God die om je geeft en van je houdt en die overal is en alles weet. Hij wil je vergeven en je telkens de kans geven opnieuw te beginnen. God wil niet alleen je vriend, maar vooral ook je Redder zijn.

Oordeel:
Een prachtige kinderbijbel als aanvulling bij basis-kinderbijbels, die door de persoonlijke benadering als heel aansprekend en liefdevol ervaren zal worden.

Fragment: Jozef en zijn broers (uit Genesis 37):

Jozef was een van Jakobs dertien kinderen. Zijn broers vonden hem niet aardig, want Jozef was een klikspaan. Ze kregen helemaal een hekel aan hem toen Jozef een mooie, nieuwe, gekleurde jas kreeg van zijn vader Jakob. En toen Jozef ook nog eens vertelde dat hij een droom had gehad, en dat in die droom de gebonden graanschoven van zijn broers voor die van hem bogen, alsof hij hun koning was…ergerden ze zich groen en geel. ‘Onze koning? lachten de broers. Echt niet!’

Ik had ook nog een andere droom, zei Jozef. De zon, maan en sterren bogen voor me.

Op een dag werd Jozef door zijn vader op pad gestuurd om te kijken of alles goed was met zijn broers die met hun schapen ergens in de velden waren. Toen de broers hem zagen aankomen, zeiden ze: We moeten af van die dromer die denkt dat hij zo geweldig is. Ze pakten hem vast en gooiden hem in een opgedroogde waterput.

Een poosje later kwamen er handelaars op kamelen langs. Waar gaan jullie naartoe? vroegen de broers. Naar Egypte, zeiden de mannen.

De broers verkochten Jozef aan de handelaars. Weet je wat, we verscheuren de jas van Jozef, en vertellen aan vader dat hij door een wild dier gedood is, beslisten de broers.

En zo gebeurde het.

AP

 

 

 

Koop dit boek bij de boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Dicht bij Jezus – kinderbijbel

Jaar van uitgave:

2016
2016

Aantal pagina’s:

256
256

Uitgeverij:

Gideon
Gideon

Prijs:

16.95
16.95

Deel deze recensie