Help! Herrie in huis

Het derde deel in de meiden-serie Samen. In de eerste twee delen maakten we kennis met Fleur en Fenna. Fleurs vader en Fenna’s moeder zijn overleden. In het tweede deel trouwen moeder Naomi en vader Julian. En nu leven ze als samengesteld gezin in een groot huis. Fenna en Fleur zijn (stief-)zussen geworden. Het schoolleven slokt hen op, zodat ze ontdekken dat ze soms nauwelijks tijd hebben voor elkaar. Help! Fleur wordt veel geplaagd met haar vriendschap met Juda. Is het nu een speciale vriend of niet? Fleur weet nog steeds niet of ze Juda kan vertrouwen. Het is best druk in zo’n groot gezin!
Het is een complex levensecht leven in zo’n groot gezin, waar ‘een bodem rouw’ onder ligt.

Heel natuurlijk en subtiel laat Schippers merken hoe de gezinsleden te dealen hebben met rouw, die hen soms zomaar overvalt en waarbij ze zich afvragen of zij de enige zijn die dat voelen. ‘Het voelt soms nog alsof ze op bezoek zijn bij een vreemde’. ‘Iedereen leek gelukkig met de situatie. Wat was er mis met haar?’

Vormgeving en illustraties
Een vlotte paperback met een aantrekkelijk omslag, waarop je een foto van twee meisjes ziet. Voorafgaand aan het verhaal is een overzicht van de belangrijkste personages opgenomen. Dit overzicht had wel uitgebreider mogen zijn, omdat je soms even de weg kwijt bent, wie is wie? Het boek heeft een prettige lay-out, met een duidelijke, prettig leesbare letter.

Taalgebruik
Een soepel geschreven, herkenbaar boek. Soms past het taalgebruik niet helemaal bij de leeftijd. Tweelingbroer Sem reageert erg volwassen als hij Fenna naar een volleybaltraining stuurt. En, zegt een puber echt ‘Een heel belangrijk onderwerp in de geschiedenis, dat helaas vandaag de dag nog actueel is’, als je huiswerk maakt met een vriendin.
Gelukkig is er veel humor te genieten in het verhaal, ‘ik kijk altijd zo duf uit mijn ogen’.

Mooi geschreven bij rouwgevoelens: ‘Het was heerlijk om de wind mee te hebben, maar in haar gedachten was nu ook een storm opgestoken’.

Christelijke karakter
Het is overduidelijk dat dit verhaal een beeld geeft van jongeren uit een christelijk gezin.

Doelgroep
Meisjes vanaf 13-15 jaar zullen genieten van deze herkenbare serie met belevenissen die uit het leven gegrepen zijn.

Leesbeleving en leesplezier
Een boek dat fijn is om te lezen, even wegdromen en tegelijk meeleven met leeftijdgenoten.

AP

 

 

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/boeken/kinderen-en-young-adult/12-jaar-en-ouder/algemene-boeken-1/help-herrie-in-huis:9789087186876

Boekgegevens

Titel:

Help! Herrie in huis

Jaar van uitgave:

2022
2022

Aantal pagina’s:

320
320

Uitgeverij:

De Banier
De Banier

Prijs:

€ 13,95
€ 13,95

Deel deze recensie