Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Geachte Mr. Knightley

  • Auteur: Katherine Reay
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 19.99
  • Pagina's: 352
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Kok
  • ISBN: 9789029726627

In dit debuut geeft de auteur een eigentijdse twist aan het klassieke verhaal van Jane Austen. Als Samantha Moore een studiebeurs ontvangt en toch mag studeren – terwijl ze in een weeshuis is opgegroeid en niets heeft – wordt er alleen als tegenprestatie van haar verlangt, dat ze de oprichter van de stichting via brieven op de hoogte houdt. ‘Geachte Mr. Knightley’.

Samantha Moore is opgegroeid in een weeshuis en een echte boekenliefhebber. Dat komt vooral doordat ze al in heel veel gezinnen heeft gewoond, die niet allemaal even fijn waren, en boeken waren de ultieme manier om even aan het leven te ontsnappen. Gevolg daarvan is dat ze de personages uit haar boeken beter kent dan de mensen om haar heen. Haar beste vrienden zijn allemaal te vinden in de romans van Jane Austen, Charles Dickens en de Brontë-zussen.

Studeren is een oude droom die Sam al lang heeft opgegeven en ze slijt haar dagen achter de toonbank bij een Starbucks. Ze weet dan ook niet wat haar overkomt als een stichting haar een studiebeurs aanbiedt. In ruil daarvoor moet ze echter wel wat doen: de mysterieuze oprichter van de stichting op de hoogte houden van haar vorderingen. Hij noemt zichzelf ‘Mr. Knightley’ en schrijft nooit terug, wat maakt dat Sam zich steeds vrijer voelt om hem alles te vertellen.

Deze Mr. Knightley zorgt ervoor dat Sam langzaam meer zeker meer uit haar schulp kruipt. Waar ze mensen eerder uit de weg ging en vluchtte in het citeren van Jane Austen-romans als iemand te dichtbij kwam, sluit ze nu voor het eerst echte vriendschappen. Wanneer ze haar favoriete schrijver Alex Powell ontmoet, ontstaat er een band tussen hen, die haar helpt meer te vertrouwen, zowel zichzelf als anderen. Maar als er bepaalde geheimen aan het licht komen, ervaart Sam – opnieuw – hoe makkelijk vertrouwen kan worden beschaamd…

Bijna alles aan deze roman is origineel. Dat begint al met de cover die er, in vergelijking met veel andere, uit springt vanwege alle kleur, preeg en prachtige vormgeving. Maar de opzet is net zo origineel, omdat de roman enkel uit brieven bestaat, waardoor hij zich onderscheidt, en ook vol staat met citaten uit de klassiekers waar Sam zo dol op is. En als laatste is het verhaal zelf ook origineel, want je kunt het niet cliché noemen en het is bijna nergens voorspelbaar. Zelfs het einde is verrassend.

Alleen daarom is dit boek al aan te raden, maar ook de schrijfstijl met de nodige humor en rake zinnen – en de goede vertaling – zijn een vermelding waar. Net als de karakters, die allemaal goed uit de verf komen, herkenbare trekjes hebben en gewoon innemend overkomen. En de goedgekozen setting maakt het geheel compleet.

Wat vooral mooi is om te lezen, is over de ontwikkeling, dat Sam doormaakt. Je ziet haar bijna groeien en steeds verder ontluiken, terwijl de muren die ze om haar hart had opgetrokken, langzaam afbrokkelen.

Al met al een fijne, vlotlezende feelgoodroman, die alle ingrediënten van een goed verhaal in zich heeft: diepgang, romantiek, ontroering, humor, ‘spanning’, verrassende elementen, historie en heden… Kortom: ik werd heel blij van dit boek! En ik denk met mij veel anderen!

DH

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE