Fout

Lauren voelt zich onzeker. Haar vriendinnen zijn populair en altijd omringd door jongens, maar zij… En dan krijgt ze zomaar een lieve vriend via een chatbox: Paul vindt haar mooi, knap en lief en vraagt of ze een foto van zichzelf toe wil sturen. Elke keer als ik naar je foto kijk, vind ik je er weer liever uitzien. En als ik zo met je praat…echt top! Volgens mij ben je in het echt nog mooier dan op de foto!

Omdat Lauren ineens allerlei complimentjes en lieve dingen hoort van Paul, wordt ze vrolijker en gaat ze meer aandacht aan haar uiterlijk besteden. Dat valt op bij haar ‘populaire’ vriendinnen Yara en Ellemieke. Wat is er met jou aan de hand? (…) Je bent de laatste dagen zo anders. (…) Laat me raden: ben je verliefd?

Lauren vertelt niks, maar wel dat ze vrolijk wordt van haar kamer, die ze samen met haar oudere broer Cas aan het opknappen, op pimpen is. Dat haar schoolresultaten lijden onder de vriendschap met haar nieuwe vriend interesseert haar minder. Ze heeft het druk met zichzelf en met haar uiterlijk. Paul stuurt haar een ketting toe en ze gaan foto’s maken in een hotelkamer, waarbij Paul benadrukt dat ze niets hoeft te doen wat ze niet wil. ‘De moeder van een vriend van hem‘ beoordeelt de foto’s…  Misschien wordt ze wel een fotomodel! Lauren twijfelt wel eens. Het zal toch geen fake zijn? Dat kan ze zich niet voorstellen… hij is zo aardig.

Cas heeft wel door dat Lauren heel andere dingen doet en denkt er het zijne van. En wanneer Lauren tijdens een bedank-etentje voor al het klussen bij MacDonald aan Cas haar foto’s laat zien zet hij grote ogen op ‘Vind jij het normaal om halfbloot voor die kerel op de foto te gaan?’ (…) Is die vent wel te vertrouwen? ‘ (…) Misschien ben ik te argwanend, (…) maar ik heb een paar weken geleden een les over social media gehad, (…) over misbruik via de pc. Cas heeft de onzekerheid van Lauren door, maar zij loopt kwaad weg…

Ze confronteert Paul met de opmerkingen van Cas en die reageert heel begrijpend. Ze maken een nieuwe afspraak ‘in de flat van een vriend’. Maar dan? Wat is er gebeurd?

Het verhaal in dit nieuwste boek van Hans Mijnders zou zomaar in je directe omgeving kunnen gebeuren. Mijnders wil met het herkenbare verhaal van Lauren meisjes laten zien hoe snel dit gaat en hoe je zomaar in zo’n situatie beland, ook als je denkt dat jij niet zo dom bent en dat dit jou niet zal gebeuren:  ‘seksuele intimidatie en misbruik via internet’.
De titel ‘Fout’ is perfect gekozen. Het is allemaal in een woord: Fout.

In de onderbouw van het voortgezet onderwijs wordt al veel aandacht besteed aan voorlichting over dit onderwerp en dat is hard nodig. Robert Mazier van Stichting Chris geeft aan dat dit verhaal voor veel jongeren heel herkenbaar is. Daarom is het te hopen dat dit boek in meerdere exemplaren in veel brugklassen en tweede klassen in het VO rond gaat slingeren, het gelezen wordt en erover gepraat wordt. Daarom is het ook zo goed dat juist Hans Mijnders hierover een boek geschreven heeft. Hij is de auteur bij uitstek die door veel jongeren in deze leeftijdsgroep gelezen wordt en als ‘lievelingsauteur’ genoemd wordt.

Met Stichting Chris kun je altijd anoniem chatten – Chris! Als er iets is – over dit onderwerp of andere problemen waar je als jongere mee zit.  Zie ook deze link.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Fout

Jaar van uitgave:

2017
2017

Aantal pagina’s:

138
138

Uitgeverij:

Den Hertog
Den Hertog

Prijs:

9.50
9.50

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.