Bijbel voor jongens

Deze kinderbijbel staat vol stoere verhalen voor jongens die dapper christen willen zijn. Je maakt kennis met ‘mannen’ in de bijbel, zoals Adam, Noach, Abraham, Izaak, Jakob, Jozef, ….  De tekst is afgedrukt in een heldere makkelijk leesbare schreefloze letter.

Inhoud:

Een bijbel vol verhalen over dappere mannen uit de bijbel. Dit waren hele gewone mannen die waren uitgekozen door een hele bijzondere God. Mannen die op God vertrouwden en bleven geloven, ook als het tegenzat. Mannen die God gehoorzaamden. Hij gaf hen de moed om dapper te zijn, in welke omstandigheden dan ook.

Voorafgaand aan een serie verhalen over een persoon, is een korte informatieve inleiding geschreven. In deze inleiding wordt vermeld in welk Bijbelboek je over hem kan lezen, de betekenis van zijn naam en informatie over zijn familie. Tevens staat er bij het kopje Mijlpalen een hele korte samenvatting van zijn leven. In een kader staan vragen voor de lezer om over na te denken. Bijvoorbeeld bij de inleiding over Elia: ’Welke dingen in jouw leven kunnen mogelijk een ‘afgod’ worden? Hoe kun je dat voorkomen?’  En bij de inleiding van Jozef: ’Heeft iemand jou weleens gekwetst? Heeft hij of zij je toen om vergeving gevraagd? Heb je diegene vergeven?’

Illustraties:

Elk Bijbelverhaal heeft een paginagrote illustratie, waardoor het een kleurrijk en mooi geheel is. De illustraties zijn realistisch en origineel. Door het spelen met kleuren, zowel met donkere grijstinten en als  met felle kleuren, geven de tekeningen op een mooie en diepe wijze de emoties en de ernst van desbetreffende verhalen weer. Jezus wordt afgebeeld met lang bruin haar en een baard, met een witte jurk en een rode mantel aan.

Doelgroep:

De auteur geeft geen leeftijdscategorie aan. Gezien de korte en duidelijke stukjes is het naar mijn mening geschikt voor jongens vanaf acht jaar om zelf te lezen. Vanaf vier jaar kan het voorgelezen worden. Er staan wel een aantal moeilijke woorden in zoals ‘vestigen’ en ‘naderhand’, maar die kan de ouder/juf uitleggen of vervangen door een eenvoudiger woord. Het kan ook goed gebruikt worden als dagboekje, om samen met je zoon te lezen voor het slapen gaan.

Vormgeving:

Het is een stevig gebonden boek in een handzaam formaat.  De kaft heeft een reliëf letter en het beschikt over een blauw leeslint. Het gehele boek heeft een stoere uitstraling. Het bevat een duidelijke inhoudsopgave.

Taalgebruik:

De Bijbel bevat korte hoofdstukken daardoor is deze erg toegankelijk voor jonge jongens. Het taalgebruik is grotendeels vlot, af en toe word er een oubollig woord gebruikt. Soms zijn de zinnen aan de lange kant, maar dat is niet storend.

Opvallend is dat bepaalde stukjes erg begrijpelijk zijn voor jongens. Door het op een bepaalde wijze te vertellen kunnen zij zich heel goed inleven in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld in het hoofdstuk ‘Veertig dagen lang regen’ uit Genesis 7:17-8:19:
Het voelde vast goed om weer over droog land te lopen na zo lang in een ark opgesloten te hebben gezeten’. Nathan (speelse, actieve jongen van 8 jaar) had voor het eerst door hoe lang Noach en zijn familie geen vrijheid en ruimte hadden gehad om te rennen en te spelen.

Godsbeeld :

God heeft de aarde goed geschapen. Adam en Eva zijn ongehoorzaam geweest. God straft hen; ze moeten de tuin van Eden verlaten, hard werken en uiteindelijk sterven. Jezus is gekomen om mensen te redden van hun zonden. God hielp de mannen uit de Bijbel die op Hem vertrouwden en gaf hen moed, maakte hen dapper ondanks al hun tekortkomingen. Deze God is nog steeds dezelfde, en Hij wil nog steeds dat jongens in alle situaties op Hem vertrouwen. Hij zal ze de kracht geven om alles te overwinnen en elke dag voor Hem te leven.

Oordeel :

Deze Bijbel voor jongens staat dicht bij de belevingswereld van jonge stoere jongens. Hierdoor is het een begrijpelijke Bijbel voor deze doelgroep. De verhalen en de vragen stimuleren jongens om na te denken over hun relatie met God en anderen. Ook worden ze aangemoedigd om God in elke situatie te gehoorzamen en op Hem te vertrouwen. De inleidingen op de personage zijn een leuke en leerzame toevoeging.

Jammer is dat deze Bijbel voor jongens geen inleiding heeft over Jezus. Wel wordt Zijn leven uitgebreid verteld in de verhalenserie van Petrus. De ‘toepassingsvragen’ staan bij de inleiding, zelf vind ik het zinvoller om samen met mijn zoon te spreken over deze vragen na het lezen van de verhalen.
Omdat deze bijbel uit korte en duidelijke stukjes is opgebouwd, is het tevens geschikt als dagboek. Bijbelverhalen die jongens helpen om dapper te leven, elke dag op Hem te vertrouwen.

Fragment:

Jozefs droom – Genesis 37:1-11

‘Jakob trouwde en kreeg twaalf zonen. Zijn lievelingszoon was Jozef. Toen Jozef een tiener was, hielp hij zijn oudere broers met het zorgen voor de schapen. Op een dag gaf Jakob hem een cadeau: een schitterende, fleurige jas. Iedereen keek Jozef na als hij hem aanhad. Zijn broers waren jaloers. Op een nacht had Jozef een droom. Hij vertelde het aan zijn broers. ‘We waren op het land graan bij elkaar aan het binden. Mijn graanbundel kwam overeind en die van jullie bogen voor de mijne.’ ‘Dus je denkt dat je over ons zult heersen?’ spotten zijn broers.

Er is ook een meisjesvariant van deze bijbel: Bijbel voor meiden.

LG

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekwinkel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Bijbel voor jongens

Jaar van uitgave:

2017
2017

Aantal pagina’s:

304
304

Uitgeverij:

Ark Media
Ark Media

Prijs:

17.50
17.50

Deel deze recensie