Er groeit een opa in de tuin

Fenno gaat regelmatig uit school naar zijn opa toe omdat zijn moeder dan aan het werk is. Hij heeft een heel goede band met zijn opa, maar merkt dat die steeds vergeetachtiger wordt. Opa kan op den duur niet meer alleen wonen en verhuist naar een huisje in de tuin bij Fenno en zijn moeder. Daar beleven ze nog meer ontroerende en grappige momenten en sluiten zelfs vriendschap met Aisha, een Syrisch meisje.

Vormgeving en illustraties

Op de hardcover omslag staat een grappige tekening in voornamelijk groene kleuren. Het boek bevat op bijna elke pagina een speelse pentekening die goed aansluit bij het verhaal.

Taalgebruik
Het boek is geschreven voor kinderen van 10 tot 12 jaar, er is geen AVI niveau vermeld. Het vlotte eigentijdse taalgebruik en het taalniveau zijn passend bij deze leeftijd. De schrijfstijl die gehanteerd wordt is beschrijvend.

Christelijke karakter
Het taalgebruik is netjes, maar het christelijk geloof is niet duidelijk aanwezig in het boek.

Doelgroep
Het boek is zowel door jongens als meisjes goed te lezen en sluit aan bij kinderen uit de bovenbouw van de basisschool, groep 6, 7 en 8. De belevenissen van Fenno en zijn opa zijn bijzonder, maar daarom juist leuk om te lezen. De oorlog (Oekraïne), opa’s verwardheid (dementie) en het zorgen voor elkaar (mantelzorg) zijn hoofdthema’s in dit boek en ook mooie thema’s om over door te praten. De schrijfstijl die gehanteerd wordt is beschrijvend.

Leesbeleving en leesplezier
Een makkelijk te lezen boek met een vlotte schrijfstijl. De grote thema’s waar Fenno in zijn leven mee te maken heeft zijn mooi verweven door het verhaal. De afbeeldingen, grapjes en af en toe een serieuze ondertoon maken het een fijn boek om te lezen.

JG

 

Boekgegevens

Titel:

Er groeit een opa in de tuin

Jaar van uitgave:

2023

Aantal pagina’s:

180

Uitgeverij:

BuddyBooks

Prijs:

€ 12,95

Deel deze recensie