Egeltjes wonderlijke winter

Een heerlijk sfeervol boek waar je lekker in kan duiken, gezellig bij mama op schoot of in de kring op school met (natuurlijk!) een beker warme chocolademelk. Het is ook een boek waarin je een nieuw vriendje ontmoet, van alles leert over de winter en hoe je anderen kunt helpen.

Egeltje maakt zich klaar om te gaan slapen, een hele winter lang. Maar dan hoort hij de andere dieren gezellig kletsen en vertellen dat de winter de allerleukste tijd van het jaar is. Beer: “Ik houd al jaren geen winterslaap meer.” Egeltje kan er niet van slapen. “Wat zouden zijn vriendjes doen als het winter is?” Natuurlijk chocolademelk drinken en spekjes eten, want dat is het allerlekkerste. En zwemmen, want dat is het allerleukste! Zou egeltje gelijk hebben? Dit jaar gaat hij mooi niet slapen, hij wil wel eens zien hoe leuk de winter is!

Van egeltje ga je houden. Hij heeft heel herkenbare emoties. Hij is enthousiast, nieuwsgierig, maar hij is ook in de war en snapt niet alles en hij is ook een beetje zielig en verdrietig. Gelukkig loopt het goed af!

Allemaal winterse elementen komen aan bod; stampot, chocolademelk, kerstboom versieren, sneeuw en een sneeuwpop, de kou, schaatsen en ijs, liedjes zingen bij een vuurtje en gezellig lekker binnen zitten in een knus huisje.

Het is een grote uitgave met prachtige illustraties. Leontine Gaasenbeek is geweldig in sfeer en emotie neerzetten. De details zijn ook heel leuk (een spinnetje in huis, de krant door de brievenbus, het slaapmasker en de knuffel van egeltje).

De tekst is vlot geschreven mèt humor. “Leuk hoor de winter, maar je wordt er wel een beetje duizelig van”, zegt egeltje nadat hij iets op zijn hoofd heeft gekregen. De herhaling en de geluiden zijn ook fijn. Zo kunnen de kinderen goed meeleven. Er is ook veel gelegenheid om commentaar te geven en vragen te stellen. “Wat gaat egeltje nou doen?”  Zielig hè?” “wat vind jij het leukst van de winter?” “Zou het nog goedkomen…”

Wat het boek extra goed maakt is het element van ‘de ander helpen’. Daar kan je niet genoeg boeken van hebben! Ook al lukt het egeltje niet altijd, zijn intentie is heel mooi en een goed voorbeeld voor de kinderen.

Dit boek voldoet ruimschoots aan ‘de eisen’ voor een fijn, gezellig en leerzaam winterboek.

En hoe leuk zou het zijn om na het lezen in het gezin of in de klas ook een winterfeestje te houden mèt chocolademelk (natuurlijk!).

TvD

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/ongecategoriseerd/egeltjes-wonderlijke-wereld:9789087820879

Boekgegevens

Titel:

Egeltjes wonderlijke winter

Jaar van uitgave:

2021
2021

Aantal pagina’s:

32
32

Uitgeverij:

BuddyBooks
BuddyBooks

Prijs:

14.95
14.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.