Eerlijk: geen spel zonder regels

Eerlijk, geen spel zonder regels gaat over achtstegroepers van twee verschillende scholen. Ze ontmoeten elkaar tijdens een sportdag, met het oefenen van de musical en als een aantal leerlingen de game Virtuland testen. In de game moeten ze op zoek naar de schat. De kinderen vinden de game erg leuk, maar de onderlinge rivaliteit is duidelijk merkbaar. Een boek over hoe democratie werkt!

In Virtuland begint een complete chaos te ontstaan. Frank wil het allemaal goed regelen, maar niet iedereen vindt dat hij het goed aanpakt. Yasmin houdt in de gaten of het er eerlijk aan toe gaat, maar hoe kun je goed samenwerken als je sinds de sportdag ruzie hebt? Gelukkig komen de kinderen tot afspraken. Dan gaat de zoektocht ook beter. Pas als iedereen samenwerkt, ontdekken ze de schat.

Het boek heeft een vrij donkere uitstraling: zwarte kaft met daarop een plaatje van de Ridderzaal, 3 symbolen en 3 silhouetten van kinderen. Daaronder staat in het wit de titel en in het geel de naam van de auteur. De letters springen er goed uit. In het binnenwerk zijn geen illustraties opgenomen. De hoofdstukken zijn verdeelt in alinea’s,  en de lettergrootte maakt een bladzijde prettig leesbaar.

 Het boek is in eigentijds taalgebruik geschreven. De manier van denken en praten van de hoofdpersonen sluit goed aan bij de belevingswereld van de doelgroep. Het taalgebruik is overal netjes, zelfs bij boosheid en ongemak. Het boek is niet expliciet christelijk, waarschijnlijk om zo een zo groot mogelijke doelgroep te bereiken.

De auteur richt zich op de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van het vo. Hij heeft een duidelijk doel met het boek, zo vertelt hij zelf in het nawoord. De grote boodschap van het boek is nl. hoe democratie werkt of juist niet werkt. Door de gespreksvragen achterin is dit een geschikt boek om (in de klas) voor te lezen, om er daarna over door te praten. Juist met de huidige actualiteit is het erg goed om het belang van een democratie uit te leggen.

Eerlijk, geen spel zonder regels is een knap geschreven boek voor de bovenbouw. Hoe een democratie werkt, kan voor kinderen best ingewikkeld en stoffig zijn. Het is Veling goed gelukt om dit onderwerp ‘aan de man’ te brengen, door het onderwerp te gieten in een verhaal dat goed aansluit bij de belevingswereld van kinderen (groep 8, sportdag, musical, games).

WMK

Boekgegevens

Titel:

Eerlijk: geen spel zonder regels

Jaar van uitgave:

2021

Aantal pagina’s:

205

Uitgeverij:

Columbus

Prijs:

13.99 (klik voor de actuele prijs op ‘Bestel nu)

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.