Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Een nieuwe vriend

  • Auteur: Jetty Hage
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 6.95
  • Pagina's: 86
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Mes
  • ISBN: 9789059522527

Dit boekje gaat over een actueel onderwerp. Een immigrantengezin uit een asielzoekerscentrum komt in een woonwijk wonen. De hoofdpersoon wordt heen en weer geslingerd tussen enerzijds  de gastvrijheid van zijn eigen gezin om deze mensen op te vangen, en anderzijds de vooroordelen die zijn vriendje  heeft.

 

Gijs is ontzettend nieuwsgierig naar zijn nieuwe buren!  Hij hoopt dat ze kinderen hebben, het liefst een jongen van zijn leeftijd. Maar wat valt het Gijs tegen als zijn vriendje Daan vertelt dat het zwarte mensen zijn die helemaal niet in Nederland horen. Op school vertelt de meester een Bijbelverhaal over  David. David moest op de vlucht voor koning Saul, zoals er nu ook nog steeds veel mensen op de vlucht zijn. De meester vertelt dat hij dit verhaal niet voor niets vertelt. ‘Maandag komt er een nieuw meisje in de klas die naar ons land is gevlucht’.  

Nu baalt Gijs nog meer: een meisje…! En hij moet van de meester nog aardig doen ook tegen haar, ‘Mooi niet!’ denkt Gijs. Als de moeder van Gijs een pan soep wil brengen bij de nieuwe buren, wil hij niet mee. Hij vindt het zulke vreemde mensen en wat Daan allemaal niet over hen vertelt…Nee hoor niets aan!  Als Daan zijn fiets kwijt is weet hij het gelijk; ’ De nieuwe buren hebben natuurlijk zijn fiets gestolen! Hij gluurt over de schutting en wat ziet hij in hun tuin staan…?

Als Gijs pijn krijgt, kijken z’n vrienden niet naar hem om. Maar wie belt er dan aan? Zijn nieuwe buurmeisje Zahra!  Gijs geeft toe: al die nare dingen die Daan en z’n vrienden over hun nieuwe buren hebben verteld, al die nare gedachten die hij  zelf over deze mensen had, daar klopt helemaal niets van. Hij besluit om niet meer zo dom te zijn. Gijs en Zahra worden vrienden.

Dit boekje is geschikt voor kinderen van groep vier (AVI M4). De tekst is heel herkenbaar voor kinderen in deze leeftijdscategorie. Het boekje  bevat weinig illustraties, en deze zijn ook erg ouderwets. De illustratie op de omslag vind ik geen goede afspiegeling van de inhoud van het boek. Jammer!

Goed om met kinderen te lezen als er in de eigen omgeving een migrantengezin komt wonen, zodat ze van deze situatie een idee krijgen. Zelf vind ik de vooroordelen wel heel standaard. Ik denk dat het verhaal kinderen kan stimuleren om immigranten op te nemen in de eigen omgeving zonder allerlei vooroordelen.

LG

 

Koop dit boek bij uw plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE