Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Een aap op de WC

een dierentuin in oorlogstijd

  • Auteur: Joukje Akveld
  • Illustrator(s): Martijn van der Linden
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 14.90
  • Pagina\'s: 120
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
  • ISBN: 9789089671776

Een aap op de WC is een heel bijzonder boek. Het gaat over de Tweede Wereldoorlog, maar dan niet over wat mensen overkomen is, maar de dieren uit de Diergaarde uit Rotterdam. In mei ’45 was de Rotterdamse Diergaarde 83 jaar oud. En werd Rotterdam gebombardeerd. Wat gebeurde er toen (en daarna) met de dieren?

Boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn er (te) veel, maar een boek met de invalshoek van ‘Een aap op de WC’ was er niet. Wat een bijzonder en prachtig boek!

Akveld kan ongelooflijk losjes en soepel schrijven. Het lijkt of je naast haar zit en ze je het verhaal vertelt. Het boek leest heerlijk vlot en zo voor de vuist weg. Een perfecte mix van fictie en nog-fictie.

Dat Rotterdam is gebombardeerd wisten we, maar dat er in oorlogstijd nòg een bombardement was op 31 maart 1943 wist ik niet (terwijl ik heel veel WOII boeken gelezen heb). Na dit boek gelezen te hebben, loop je op een andere manier door Rotterdam. Daar onder het Groothandelsgebouw was het dus… Door deze straten liepen apen, rende een hert op de Coolsingel, graasden zebra’s langs de Diergaardesingel en stonden de bizons tussen brandende treinwagons. En krijg je des te meer bewondering voor de brandweer destijds die met hun reddingsacties heel wat dieren gered hebben met hun ‘douches’.

Het is mooi om op deze manier mee te leven met het lot van de dierentuindieren, de oppassers en de familie van de dierentuin-directeur. Wat een vreemd en bijzonder verhaal over het Afrikaanse jongetje Nasor die meekwam om voor een kleine neushoorn te zorgen en zo zijn kennis over te dragen. Hoe zou het met hem afgelopen zijn, terug in Afrika? En dat de hongerwinter ook de dierentuin niet voorbijging en de oppasser gelukkig creatieve oplossingen bedachten en de dieren gelukkig ook ‘stinkende aardappels’ lusten. En dat de dierentuin ook onderduikers herbergde.

Het verhaal wordt heel mooi rond met de afsluiting over de lang-levende pantserkrokodillen Hakuna en Matata. Bijzonder dat je deze twee nog steeds kunt zien. Hoe? Lees het boek!

Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren heeft er -zoals we van hen gewend zijn – een zeer verzorgd boek van gemaakt, een mooi kloek formaat, prachtige vormgeving, oude foto’s, illustraties/tekeningen, stevig glad papier in verschillende kleuren, helder lettertype, kortom: perfect!

Dit boek maakt benieuwd naar het lot van andere dierentuinen tijdens oorlogstijd. Zo was een paar jaar geleden ook de dierentuin van Bagdad in het nieuws met een verhaal over het lot van uitgehongerde leeuwen daar. Een treurig verhaal. Hoe zal het zijn met  andere dierentuinen in oorlogslanden?

‘Een aap op de WC’ is een mooi boek voor iedereen vanaf 8-9 jaar, en natuurlijk vooral voor wie van dieren, dierentuinen, bijzondere geschiedenis, boeken over de Tweede Wereldoorlog, van Rotterdam en van mooie boeken houdt. Wil je meer weten over de tijd van de WOII in Nederland, kijk ook op de site van de canon.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE