Boekdetails

0-6 jaar

Doe als een dier

  • Auteur: Erica Kramer en Leontine Gaasenbeek
  • Illustrator(s): Leontine Gaasenbeek
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Prijs: 7,99 (actuele prijs klik Bestel nu)
  • Pagina's: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Buddybooks
  • ISBN: 9789087820725
  • Bestel nu

Dit prentenboekje stimuleert om met peuters dieren na te doen, zoals een olifant en een kikker. De korte teksten zijn op rijm geschreven door Erica Kramer. Illustrator Leontine Gaasenbeek maakte er lieve tekeningen bij. Voor- en achterin staan tips voor nog meer ‘dieren-doe-plezier’.

Uitvoering
Doe als een dier is een full colour gebonden prentenboek met een harde kaft in een klein, handzaam formaat van 15,5 x 1, cm. Een boekje dat je dus makkelijk in de tas stopt om mee te nemen. De pagina’s zijn mooi glad en stevig, maar het is geen kartonboek, dus enige voorzichtigheid is op zijn plaats. Vooral met peuters 😉. De illustraties spreken zeer tot de verbeelding en zijn uitgevoerd in lieve pasteltinten. De tekst van het verhaal is in kapitalen, de extra uitleg in het voorwoord en achterin is in normale letters.

Inhoud/taal

God maakt je vrij: kijk met je ogen.
God maakt je vrij: hoor met je oren.
God maakt je vrij: spring als een hert.
God maakt je vrij: roep maar en zing.
Het is geeft, want God maakt je vrij.
(naar Jesaja 35:5-6)

 Met deze woorden begint het voorwoord waarin de auteur en illustrator vertellen dat bewegen belangrijk is voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Bovendien versterkt samen bewegen de band.

We doen vandaag wat dieren na,
dus dans en spring, hoera hoera!
Een dier dat mauwt, een dier dat kwaakt,
God heeft ze allemaal gemaakt!

 Vervolgens staat er elke dubbele pagina een ander dier centraal. Na een versje op rijm, volgt een beweeg-oefening. Op de laatste twee bladzijden wordt teruggekeerd naar de rust met een rustig zittende bruine beer en een in slaap vallend poesje. ‘Here God, dank u dat ik slapen mag. Wat gaf u me een mooie dag!’ Door deze afsluiting is dit prentenboekje ook heel geschikt om te lezen voor het slapen gaan. Achterin het boekje staan ‘tips voor nog meer dieren-doe-plezier’. Ik kan me voorstellen dat dit ook leuk is om toe te passen op een peuter of kleuter kinderfeestje.

Eindoordeel
+ Prentenboekje in een handzaam formaat, eenvoudig mee te nemen
+ Leuke versjes op rijm
+ Mooie lieve illustraties in lichte natuurlijke kleuren

NW