Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Dit blijft mijn geheim

  • Auteur: Joke van Winkel
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 14.90
  • Pagina\'s: 225
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033129094

Dit blijft mijn geheim gaat over drie klasgenoten Louise, Edith en Mathilde. Ze leven elk met hun eigen geheim, al heeft Edith haar geheim met Mathilde gedeeld. Is het daar wel veilig?

  1. Louise heeft het niet makkelijk op school. Ze ligt er buiten in de klas. Als er groepjes gemaakt moeten worden, zijn ze vol, en zij? Mathilde terroriseert haar met vervelende opmerkingen, pesterig gedrag en wil bij repetities ‘namen ruilen’. Niemand weet het. Ze weet niet wat ze er tegen kan doen. Bij de vriendengroep van haar nichtje Melissa ontdekt Louise hoe er over ‘eenlingen’ als zij gepraat wordt ‘Over kinderachtig gesproken. (…) Weet je wat ik Wanda pas zag doen? (…) Touwtjespringen!’ en ontdekt ze ook hoe Jelmar daar niet in mee gaat: ‘Ik vind Wanda heel aardig’ (…) Ze is altijd vriendelijk en behulpzaam. Ik ga tegen de klas zeggen dat ze moeten ophouden met dat flauwe gepest’. Zijn stem klinkt zeker’. Louise weet daardoor dat ze bij Jelmar haar verhaal kwijt kan. En ze ontdekt bij zichzelf dat ze zelf ook met vooroordelen rondloopt ‘Jammer dat Jelmar zo lelijk is’. 
  2. Edith is bevriend geworden met Mathilda, nadat haar beste vriendin verhuisde. Het is ondertussen best leuk om bij het groepje van Mathilde te horen. Je kunt met haar lachen en hierdoor ‘hoort’ Edith erbij in de klas. Ze is hevig verliefd op Bob en heeft Mathilda hierover in vertrouwen genomen. Maar gaandeweg vraagt ze zich af of het eigenlijk nog wel leuk is om met Mathilda mee te doen in haar ‘grapjes’ tegen Louise? Is ze een meeloper of durft ze voor haar eigen mening op te komen?
  3. Mathilda heeft ontdekt dat je hard moet optreden als je niet ondergelopen wil worden en dat doet ze dan ook. Hierdoor heeft ze zich een dominante plaats in de klas verworven. En ze is creatief. Maar leren is niet haar beste eigenschap, in tegenstelling tot de verwachtingen van haar ouders. Gelukkig kan ze Louise voor haar karretje spannen. Maar, houdt ze dit nog wel vol? Kan ze ermee doorgaan nu meerdere klasgenoten niet meer meegaan in haar acties tegenover Louise?

Joke van Winkel laat zien dat ze zich goed kan inleven in mensen. Dat doet ze in dit boek heel knap. Je leeft echt mee en kunt je identificeren met de (dilemma’s van de) hoofdpersonen. De titel is goedgekozen. De drie meisjes maken allemaal een natuurlijke ontwikkeling door. Goed gedaan!

De verhalen van de drie meisjes volgen elkaar chronologisch op. Je kent daardoor de voorgeschiedenis en neemt dat mee in het volgende gedeelte.

Een herkenbare meidenboek, dat heel veel meisjes 12+ zal aanspreken. Ze zullen zich vast in een van de drie personages uit dit boek herkennen. Fijn meidenleesboek voor onderbouw voortgezet onderwijs.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE