De trage superheld

Maud wil graag een superheld worden. Ze racet maar door en staat nooit stil. Op een dag is ze niet zo snel als ze zou willen. Van een wijze boom leert ze om te vertragen.

Vormgeving en illustraties
De omslag toont de hoofdpersoon en haar schaduw. In het boek staan gedetailleerde en kleurrijke prenten, die een dubbele pagina beslaan. Er wordt veel gebruik gemaakt van herfstkleuren. Herkenbare scènes zullen de aandacht van kinderen pakken.

Taalgebruik
Het verhaal is vertaald vanuit het Engels. In de Nederlandse vertaling van het boek zijn een aantal zinnen die grammaticaal niet correct zijn.
Aan het begin van het boek is het verhaal op rijm geschreven. Er wordt gebruik gemaakt van een aabb rijmschema, een fijn ritme om uit voor te lezen. Voor beginnende lezers biedt deze voorspelbaarheid houvast. Verderop in het boek worden de regels complexer. Het taalgebruik wordt rijker.
In de alinea’s zijn enkele woorden gekleurd, de nadruk kan bewust op deze woorden gelegd worden en ze kunnen gebruikt worden in een verwerkingsopdracht. De gekleurde woorden zijn makkelijk te vinden en geven vaak de hoofdzaak aan.

Christelijke karakter
In het verhaal speelt de pratende boom een grote rol. Deze boom helpt Maud zoeken naar een diepere betekenis in het leven. Deze manier waarop er gezocht wordt naar betekenis en waar deze aan wordt toegekend, past niet bij de christelijke normen en waarden.

In het verhaal wordt een oproep gedaan naar het zoeken van rust en de schoonheid van de wereld Op de prenten wordt de wereld prachtig weergegeven. De schoonheid van de schepping van God kan dus ook ervaren worden in het boek. Er worden echter geen directe verwijzingen gemaakt naar Zijn schepping.

Doelgroep
Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. De eerder genoemde diepere betekenis en het taalgebruik maken het boek niet geschikt voor jongere kinderen. De diepere sociaal-emotionele laag in het boek vraagt om een volwassene die meer uitleg kan bieden.

Leesbeleving en leesplezier
Het boek bevat een uniek verhaal met een diepere sociaal-emotionele betekenis. Het verhaal biedt meer dan vermaak, ook handvatten om in gesprek te gaan. De prachtige kleurrijke prenten maken het boek zeker een aanwinst!

RH

Boekgegevens

Titel:

De trage superheld

Jaar van uitgave:

2022

Aantal pagina’s:

48

Uitgeverij:

Van Driel

Prijs:

€ 16,95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.