Gezinsdagboek: De rode draad door de christelijke feesten

Een gezinsdagboek waarin je je als gezin voorbereid op de christelijke feesten en het samen vieren ervan. Aangevuld met een vlaggenlijn vol symbolen.

Samenvatting

De rode draad door de christelijke feesten is een gezinsdagboek voor gezinnen met kinderen in de leeftijd tot 12 jaar. Met dit boek bereid je je samen voor op de christelijke feesten en kun je ze samen vieren: vijf weken uitkijken met Advent en kerst, zeven weken geraakt worden in de Lijdenstijd en Pasen en vier weken groeien rond Hemelvaart en Pinksteren. Na elk feest gaat het dagboek nog een week door om de betekenis van het feest te verwerken. Voor elke week is er materiaal voor een uitgebreid gezinsmoment van ongeveer een uur en kortere stukjes voor vijf dagen waarin het thema van de week wordt uitgewerkt. Het dagboek is elk jaar opnieuw te gebruiken.

Net als het prentenboek De rode draad van Gods liefde kwam dit dagboek tot stand in samenwerking met het christelijke opvoedplein ‘ met Geloof in het gezin.

Uitvoering

De rode draad door de christelijke feesten is gebonden uitgevoerd met een stevige kaft. Het binnenwerk is uitgevoerd in zwart en wit met als steunkleur een warme donkerrood. Tussen de verschillende feesten in zit een pagina met een illustratie van Marjolein Hund. Deze illustraties komen terug in het prentenboek De rode draad van Gods liefde. De schreefloze letter is goed leesbaar en het is handig dat er met picto’s is gewerkt die voorin het boek uitgelegd worden. Bij het boek zit een vlaggenlijn, omdat ‘feesten er zijn om te vieren’. Regelmatig krijg je tijdens het werken uit dit boek de opdracht om een vlag op te hangen met een symbolische kleur, vorm of tekst. Zo zie je het feest in huis ontstaan. Jammer dat de vlaggetjes net niet lekker in het boek passen waardoor de randjes hier en daar al wat verfrommeld zijn. Het is wel een originele toevoeging die je als je een beetje creatief bent zelf verder kunt uitbouwen.

Inhoud/Taal

Het is mooi dat dit dagboek eigenlijk twee doelen dient: je duikt als gezin in de betekenis van de christelijke feesten en beleeft ook quality time met elkaar. Wat me aanspreekt is de diversiteit in soorten opdrachten, van creatief tot muzikaal, van weetjes tot gespreksvragen. Daarnaast gaat elke dag de diepte in door de koppeling met een Bijbeltekst. De inleidingen zijn pakkend en beginnen meestal met een vraag: Heb jij wel eens meegemaakt dat een jong iemand sterft? Ben jij wel eens bang om straf te krijgen, thuis of op school? Wie is jouw held? Na de inleiding volgt de te lezen tekst uit de Bijbel, daarna een uitleg en tot slot een verwerkingsopdracht. In het uitgebreide gezinsmoment (één keer per week) wordt voor alle hiervoor genoemde stappen wat uitgebreider stilgestaan en staan vaak meerdere verwerkingsopdrachten. Je gaat als gezin met dit dagboek echt met elkaar aan de slag en dat is waardevol! Ik schrijf deze recensie aan het begin van een nieuw kalenderjaar, dus voor mij is het eerstvolgende christelijke feest Pasen. Ik zie ernaar uit om met mijn gezin (man, zoon van zeven en dochter van vijf) tegelijk met het begin van de veertigdagentijd ook aan de bijbehorende hoofdstukken in dit dagboek te beginnen. Dat is namelijk nóg een voordeel van dit dagboek: je kunt op elk moment van het jaar instappen en pakt het eerstvolgende christelijke feest dat aan de beurt is.

Samenvattend eindoordeel

+ Mooie verzorgde uitgave

+ Het dagboek staat vol praktische tips, maar biedt ook inspiratie om eigen toepassingen te bedenken.

+ Voor een brede doelgroep te gebruiken. Het boek richt zich op gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd, maar ik denk dat wat oudere kinderen zich ook nog steeds aangesproken voelen.

– Enige kleine minpunt zijn de vlaggetjes die qua formaat net niet lekker in het boek passen.

NW

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Gezinsdagboek: De rode draad door de christelijke feesten

Jaar van uitgave:

2018

Aantal pagina’s:

144

Uitgeverij:

Ark Media

Prijs:

19.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.