Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De prooi van de jager

  • Auteur: Janwillem Blijdorp
  • Serie: De jonge rangers; dl. 1
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 8.95
  • Pagina\'s: 155
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Mes
  • ISBN: 9789059523203

Amy (Londen) van 12 jr. verhuist naar Botswana in Afrika. Haar vader krijgt er een baan als dierenarts in een wildpark. Een avontuurlijke baan! 

Inhoud:

Amy, enig kind, verhuist vanuit Londen met haar ouders naar een wildpark in Botswana, een hele overgang voor haar. Gelukkig heeft haar vader een collega, Gamba, met drie kinderen. Gamba’s oudste zoon Eto wordt vriend en ‘klasgenoot’ van Amy. In het gebied huist nog een traditionele kraal met bewoners die volgens oude gebruiken leven. Amy en Eto ontdekken met hun vaders dat er veel te ontdekken en beleven is in het park. Amy’s moeder die schrijver is, ontdekt dat ze door haar nieuwe omgeving veel schrijfinspiratie krijgt.

Deze bovenstaande omschrijving is wat neutraal omdat we de clou van dit spannende, avontuurlijke verhaal niet willen verklappen. Ik denk dat veel kinderjury-jongens & meisjes dit een mooi, spannend boek zullen vinden.

De locatie van dit verhaal, het eerste deel van een nieuwe serie ‘De jonge rangers’, is mooi gekozen en avontuurlijk. De auteur laat goed zien dat er door het koloniale beleid van de Engelsen veel mis is gegaan en veel oud zeer is. Goed dat hier aandacht voor is. En dat er nu door het werk van Amy’s vader ook nieuwe kansen zijn voor de natuur en het land, in respect voor de oorspronkelijke bewoners. Dit gegeven wordt natuurlijk verwerkt in het verhaal.

De titel van het verhaal is goed gekozen. Hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer je de dubbele bodem hiervan begrijpt.

Taalgebruik:

Een vlot soepel verteld verhaal met humor. Soms laat de auteur kinderen wat ouderwets taalgebruik spreken, zoals Eto ‘Er valt hier maar bitter weinig te beleven’.  (blz. 19)

In een cursief lettertje wordt het verhaal van Yazid en zijn grootvader uit de oorspronkelijke nederzetting verteld. Door dit verhaal ontdek je dat er meer gebeurt in het gebied van de rangers…

Klein spellingsfoutje: sierraden in plaats van ‘sieraden’ (blz. 114).

Uitvoering:

Gebonden boek, met bijpassend ‘spannend’ omslag, waaraan al een beetje kunt zien waarmee de rangers in het gebied te maken krijgen. Goedgekozen. Het omslag zal kinderen aanspreken.

Doelgroep/oordeel:

Een spannend avontuurlijk boek op een bijzondere locatie. Eerste deel van een nieuwe serie. Dat smaakt naar meer. Jongens/meisjes van 9/10+ zullen genieten van dit spannende boek. En daarna uitzien naar het tweede deel over Amy en Eto.

Eline (12 jr., brugklas) Dit vind ik een heel mooi, spannend boek. Wanneer komt deel twee?

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

 

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE