De naam van mijn moeder

Doesburg,1795. Lena wordt als een braaf meisje gezien. Ze is haar ouders gehoorzaam, totdat… er Franse soldaten in de stad komen. Het begint met het stiekem onthalen van de soldaten. Eentje kijkt Lena recht in de ogen, hij heeft mooie blauwe ogen waarop ze op slag verliefd raakt. Langzamerhand komt Lena wat losser van haar thuis en ouders te staan. Helemaal wanneer ze een dienstje krijgt, waarbij twee Franse soldaten ingekwartierd worden. Er gaat een wereld voor haar open. Helaas krijgt ze, zoals ieder mens, ook met de minder mooie kanten van de wereld te maken. En dat ervaart ze opnieuw als Valentijn belangstelling voor haar heeft, maar een aantal jaren later weer verdwijnt. Hoe moet Lena voor haar gezin zorgen, zonder om hulp te willen vragen? En welke gevolgen hebben haar keuzes?
Vormgeving en illustraties

Op het omslag springt de illustratie van Lena eruit. Op de achtergrond is de Franse soldaat en de stad Doesburg te zien. Dit past bij de inhoud van het boek. Ook de kleding is passend bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. In het boek zijn geen illustraties opgenomen, maar gezien de doelgroep is dit ook niet nodig.

Taalgebruik
Het taalgebruik is verzorgd en past bij de christelijke achtergrond van Lena. Het taalniveau is gericht op jongeren.

Christelijke karakter
Lena is opgeroeid in een christelijk gezin, waarin de christelijke normen en waarden een hoge plaats innemen. Zo wordt er bijvoorbeeld een probleem gemaakt door vooral Lena’s vader als er een huwelijk gesloten gaat worden waarin twee verschillende geloven een rol spelen. Het christelijk geloof wordt niet opgelegd, het wordt natuurlijk in het verhaal verwerkt. Ook problemen en twijfels rondom het geloof krijgen een plaats.

Doelgroep
Dit boek is gericht op Young-adults.

Leesbeleving en leesplezier
Het boek geeft een inkijk in de tijd dat de Fransen in Doesburg kwamen. Het is leuk, leerzaam en interessant om te lezen hoe het romantische leven in die tijd er zonder social media uit zag. Kortom, een boek dat veel leesplezier geeft en ondertussen een serieuze noot heeft.

RvL

 

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/ongecategoriseerd/naam-van-mijn-moeder:9789463351324

Boekgegevens

Titel:

De naam van mijn moeder

Jaar van uitgave:

2023

Aantal pagina’s:

246

Uitgeverij:

Om Sions Wil

Prijs:

€ 16,95

Deel deze recensie