Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De Lancaster

  • Auteur: Johan Leeflang
  • Serie: Campers - deel 4
  • Jaar van uitgave: 2019
  • Prijs: 9.95
  • Pagina's: 152
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789087182137

Deel 4 uit de serie ‘ Campers’ van Johan Leeflang. Niet ver van de camping waar Sander en Rhodé staan wordt een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog geborgen. En dat is niet het enige interessante dat er gebeurt!

Inhoud
Sander, zijn tweelingzus Rhodé en hun vriend Michiel, oftewel ‘De Campers’, zijn nog nauwelijks bijgekomen van hun vorige avontuur of ze beleven alweer een nieuwe. Dit keer in Friesland, waar ze hun nieuwe boot gaan uitproberen.
Vlakbij de camping waar ze zitten wordt een opgraving gedaan naar een vliegtuig dat daar in de Tweede Wereldoorlog is neergestort. Nieuwsgierig als ze zijn gaan ze er op af, maar ze zijn niet de enige die geïnteresseerd zijn in het oude vliegtuigwrak. Wat voeren die twee antiekhandelaren in hun schild?

Vormgeving en illustraties
De omslagillustratie ziet er spannend uit, er staat o.a. een brandend vliegtuig op.
Het boek opent met een Bijbeltekst uit Jesaja 40:31 Wie de Heere verwachten, zullen hun kracht vernieuwen, zij zullen hun vleugels uitslaan als arenden. Deze tekst verwijst naar het graf van een verongelukte piloot. De auteur merkt op dat dit boek een eerbetoon is ‘aan al die duizenden piloten die stierven, zodat wij in vrijheid kunnen leven’.
Daarna volgt een kaart van de plek waar de Lancaster uit het verhaal is neergestort, gevolgd door een proloog. In de rest van het boek komt nog een enkele zwart-witillustratie voor.

Taalgebruik
Gebeurtenissen en dialogen worden in dit boek uitgebreid beschreven, vaak wat te uitgebreid. De auteur had wat meer aan de verbeelding van de lezer over mogen laten.  
De hoofdpersonen uit het boek zijn wat oudere tieners, afgaand op hun zelfstandigheid. Hun taalgebruik is vaak juist wat ‘jong’, zeker de grappig bedoelde rijmpjes van Michiel passen niet echt bij zijn leeftijd. Verder is het taalgebruik netjes, hier een daar wat Fries of Engels, maar dat wordt uitgelegd of in de context duidelijk.

Doelgroep
Op de achterkant van het boek wordt het aanbevolen voor ‘avontuurlijke jongens en meiden vanaf 10 jaar’. Dat klopt wel ongeveer, het zal niet erg storen dat de hoofdpersonen wat ouder zijn. Zeker interessant voor kinderen die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog.

Oordeel
Een spannend ‘wegleesboek’. Het avontuur is wat vergezocht en hangt wel erg aan elkaar van toevalligheden, maar dat zal de meeste kinderen waarschijnlijk niet storen. Daarnaast is het een leerzaam boek, kinderen steken iets op van de Tweede Wereldoorlog, onder andere over de Britse bombardementen op Duitsland.

+ spannend
+ leerzaam
– schrijfstijl

GO

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of

BESTEL ONLINE