Boekdetails

Kinderen & geloven

De kerkgeschiedenis in 100 verhalen

deel 1

  • Auteur: Gisette van Dalen
  • Illustrator(s): Jack Staller
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 28.95
  • Pagina's: 205
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789402904123

Kerkgeschiedenis, welke mensen hebben een rol gespeeld in de ontwikkeling van geloof & kerk in de afgelopen eeuwen: martelaren en monniken, zendelingen, reformatoren, wereldleiders. Gisette van Dalen start dit eerste deel met 50 verhalen over o.a. Augustinus, Willibrord, Fransiscus van Assisi, Geert Groote, Maarten Luther, Calvijn, John Wycliffe, John Knox en nog 41 andere bekende en minder bekende personen uit de geschiedenis.

Inhoud: 50 verhalen over bekende en minder bekende personages uit de (kerk-)geschiedenis. De verhalen zijn chronologisch opgenomen (van ong. 100-1570 na Chr.), zijn compact en verhalend/informatief, bevatten extra achtergrondinformatie en overzichtelijke tijdbalken. De auteur schrijft vooral feitelijke informatie, aangevuld met een verhalende intro en interessante ‘citaten’.

Uitvoering/illustraties: Een heel verzorgd uitgegeven vierkant gebonden boek met een overzichtelijke inhoudsopgave voorin. De verhalen zijn in een duidelijke lay-out opgenomen: ongeveer vier bladzijden per verhaal, geillustreerd met foto’s, informatie in kaders en tijdsbalken. Door deze uitvoering heel geschikt voor onderwijsdoelen.

Over het boek: Het boek start heel mooi met het verhaal (1) van de apostel Johannes die verbannen is op het Griekse eiland Patmos. Daar krijgt hij een visioen: de verhalen die wij in het laatste Bijbelboek Openbaringen lezen. Hoe zal de geschiedenis van de kerk verder gaan?

In de bijbel lezen we in Hebreeën 11 over de geloofsgetuigen die er geweest zijn in de tijd voor Christus. In dit boek worden we verder meegenomen in de tijd, met mannen èn vrouwen – vooral uit Europa –  die een rol gespeeld hebben in onze kerkgeschiedenis. En dat waren niet allemaal positieve rollen en ervaringen…

Fragment uit 7. Perpetua en Felicitas. Intro: Vastberaden kijkt Perpetua haar oude vader aan. ‘Ziet u daar die vaas staan? Perpetua’s vader kijkt in de richting van de vaas. Die zie ik staan. Dat is en blijft een vaas. Hij wordt niets anders. Zo ben en blijf ik een christen. Woedend vliegt Perpetua’s vader op haar af. Hij schudt haar door elkaar. Dan verlaat hij de kamer waar zijn dochter is. Voor de deur van het huis staan bewakers. Perpetua mag er niet uit. Ze is gevangen in haar eigen huis. (…) Tenslotte: ‘Daardoor stierven ook Perpetua en Felicitas de marteldood’.

Een boeiend boek met interessante verhalen en weetjes uit de kerkgeschiedenis, zoals de vergelijking van Erasmus met Luther. ‘Erasmus heeft het ei gelegd, Luther heeft het uitgebroed’. Erasmus vond, net als Luther, dat gewone mensen de BIjbel moeten kunnen lezen. Daarom zorgt hij eerst voor een goede uitgave van het Nieuwe Testament in het Latijn en het Grieks ((1516)

Aanrader voor het onderwijs (bovenbouw basisonderwijs en VO). Voor kinderen 11+, maar ook voor volwassenen. We zijn heel benieuwd naar het 2e deel met de volgende 50 verhalen.

AP