De jongen, de mol, de vos en het paard – het geanimeerde verhaal

‘Ik ben zo klein,’ zei de mol. ‘Ja,’ zei de jongen, ‘maar je maakt een groot verschil.  Een nieuwsgierige jongen is op zoek naar een ‘thuis’. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij een wijze mol, een bedachtzame vos en een krachtig paard. Samen gaan ze op reis, elk met hun eigen karakter en vragen.

De jongen, de mol, de vos en het paard van kunstenaar Charlie Mackesy, vertaald door Arthur Japin, is een prachtig prentenboek over vriendschap. En over dromen, angst, moed en kwetsbaarheid. 

Vormgeving en illustraties
Mackesy heeft het grootste deel van de tekeningen met zwart- witte ecoline gemaakt.   Hij heeft vooral de contouren van de hoofdpersonen getekend. Zo is het gezicht van het jongetje nooit goed te zien. De dieren zijn in grove lijnen geschetst. Mackesy weet een warme en gevoelige sfeer neer te zetten in zijn illustraties. Het zijn ware ‘kunstwerken’. Deze ‘kunstwerken’ kunnen niet zonder de tekst. Voor de tekst is een handgeschreven lettertype gebruikt. De illustraties en de tekst vormen een prachtig, poëtisch geheel. Voor de voorkant van het boek heeft Mackesy gekozen gekleurde illustraties en gouden letters. Het maakt dit prentenboek een ‘uitnodigende’ parel voor jong en oud.

Taalgebruik
CHARLIE MACKESY SCHRIJFT ‘Ik heb met wat vrienden een film gemaakt over een jongen, een mol, een vos en een paard – over hun reis samen en de zoektocht van de jongen naar een thuis. Dit is het boek van de film die wij hebben gemaakt. Ik hoop dat dit boek je moed geeft en het gevoel dat je geliefd bent.’

Charlie Mackesy schrijft poëtisch. Zijn taalgebruik is gevoelig en krachtig. Hij gebruikt geen onbegrijpelijke taal of lange zinnen. De dialogen tussen de jongen en de dieren spreken van warmte en liefde.  Mackesy heeft weinig woorden nodig om zijn boodschap duidelijk te maken: een boodschap van hoop en moed.

Doelgroep
Dit mooie prentenboek is geschreven voor jong en oud! Het is een prachtig verhaal om samen van te genieten en voor te lezen. Maar ook een boek om alleen te lezen op een rustige winteravond bij kaarslicht. De boodschap is krachtig en liefdevol en voor eenieder toegankelijk.

Bijzonderheden
Het boek is verfilmd door de BBC in november 2022. De vele recensies over zowel het boek als de film zijn zeer lovend en positief.

Leesbeleving en leesplezier
Dit prentenboek is een ‘parel’. Ook de film is ontroerend. De lezer gaat als het ware mee op ‘reis’  op zoek naar een ‘thuis’ en voelt de knisperende sneeuw onder zijn voeten. Charlie Mackesy is erin geslaagd om zijn boodschap op een creatieve en ontroerende manier vorm te geven.

EW

Boekgegevens

Titel:

De jongen, de mol, de vos en het paard – het geanimeerde verhaal

Jaar van uitgave:

2022
2022

Aantal pagina’s:

193
193

Uitgeverij:

KokBoekencentrum
KokBoekencentrum

Prijs:

€ 24,99
€ 24,99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.