De geheime schuilplaats

De geheime schuilplaats’ is het eerste deel in de serie ‘Sunny Twins’ van Annette van der Plas, Buddybooks. Het is het verhaal van de tweeling Suus en Niek die detectives zijn. Ze proberen er achter te komen wie de plannen voor de pilotendag wil saboteren. Wie is wie te slim af?

Inhoud:

Suus en Niek (BNNE*) helpen hun tante Pol mee om een speciale dag te organiseren voor de families van piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de buurt van Gorinchem met hun vliegtuig zijn neergestort. Er worden leuke plannen bedacht, maar… ze ontdekken dat iemand vervelende berichtjes op FB zet en de opgehangen posters zijn weggehaald. Iemand wil hun feestelijke dag dwarsbomen? Wie is het? Omdat Suus en Niek – de Sunny Twins – detectives zijn, gaan ze op onderzoek uit… Ze ontcijferen een geheime code en gaan op onderzoek uit.

En terwijl je benieuwd bent of het hen gaat lukken om erachter te komen, ontdek je ook in dit verhaal hoe het is als je ‘anders’ bent. Dat het soms lastig is als je broer/zus anders is, maar dat je dat beter kunt accepteren.Niek houdt niet van veel mensen om hem heen, dat vindt hij veel te druk. Suus heeft daar niet zoveel last van. Niek is knap in het onthouden van allerlei details – ‘dat soort dingen viel alleen Niek op’ – heel belangrijk als je detective wilt zijn. Suus baalt dan wel eens: waarom moet zij zich altijd aanpassen? Maar ze weet dat het nu eenmaal zo is. Niek is soms een soort ‘patatje oorlog‘ en ‘kon je maar beter bij hem uit zijn buurt blijven’. Dit gegeven verweeft Annette van der Plas heel natuurlijk in het verhaal.

Van der Plas laat in dit boek zien dat er tijdens de WOII in de buurt van Gorinchem vliegtuigen zijn neergestort en dat je hier meer van kunt zien in het Vliegeniersmuseum in een oud fort in Vuren. Dit boek kan op de stapel bij titels rond #75jr. bevrijding.

Detective

Omdat je dit boek een detective kunt noemen, zijn Suus en Niek eigenlijk collega’s van Iris en Ko (Bert Wiersema), ook zij willen graag puzzels/geheimen/raadsels oplossen.

Taalgebruik:

De geheime schuilplaats is een spannend verhaal dat beeldend en met vaart geschreven is. ‘Ik racete in volle vaart met mijn fiets het dorp door, zwaaide naar een bekende, remde voor een auto die veel te scherp de bocht om kwam en toen ineens zag ik hem lopen: Pinkel’.

De auteur kan zich goed inleven in de wereld van kinderen.  ‘We hadden de wind mee en ik leek wel over de dijk te zweven. Mijn haar wapperde alle kanten op en ik stak mijn benen naar voren. Heerlijk! Zouden de piloten zich ook zo gevoeld hebben toen ze aan hun parachutes naar beneden kwamen zeilen? Zo vrij als een vogel? Nee, natuurlijk niet. Het was oorlog. Hoe vrij voelt een vogel zich als er een havik naar hem loert? Een Duitse havik dan hè, die zich verstopt had om zijn scherpe klauwen uit te steken. Brrr!’ (blz. 61)

*Als je wilt weten wat BNNE betekent, moet je het boek natuurlijk gauw gaan lezen.

Uiterlijk:

Een stevig gebonden boek in nachtblauw met een gele ‘serie-rand’ waarop de titel en de naam van de serie. De illustraties van Irene Berbee kun je als cartoonesk typeren. Achterin het boek zijn foto’s opgenomen van plaatsen die met de piloten te maken hebben. Leuk is dat alle locaties echt bestaan, je kunt ze terugvinden in de omgeving van Vuren.

Oordeel:

Een spannend leesboek voor kinderen van 8-10 jaar (groep 5-6), die zich vast ook zullen herkennen in de beschrijvingen van de verschillende karakters Niek en Suus.

Na dit eerste deel zijn we natuurlijk benieuwd wat Annette van der Plas ons nog meer laat beleven met de Sunny Twins. Gaan ze net als Iris en Ko nog meer raadsels oplossen? Zijn alle onderwerpen verbonden met de Tweede Wereldoorlog, of met de omgeving Gorinchem, of …

Bij dit boek is een lesbrief gemaakt, die je gratis kunt downloaden.

AP

Lees hier het Juryrapport HoogsteWoord 2020, over dit boek.

De schaduwjury PABO Driestar Gouda (2020) over dit boek: Kortom, is dit een leuk leesboek dat vlot wegleest. Het is geschikt voor kinderen vanaf ca. 10 jaar. Anet Hofstede. Lees ook het rapport van de schaduwjury PABO Driestar Gouda

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of

BESTEL ONLINE

 

Boekgegevens

Titel:

De geheime schuilplaats

Jaar van uitgave:

2019
2019

Aantal pagina’s:

128
128

Uitgeverij:

Buddybooks
Buddybooks

Prijs:

12.99
12.99

Deel deze recensie