Jojanneke, de oudste dochter van het gezin Van Til, gaat in Zwolle een opleiding volgen voor kraamverzorgster. Dat doet zij op een openbare school omdat zij zich te laat had aangemeld bij een christelijke mbo. Zij heeft moeite om goede contacten met klasgenoten te krijgen en wordt ook regelmatig gepest en uitgelachten vanwege haar levensovertuiging. Als haar medeleerling Laura aan leukemie overlijdt, komt er wat toenadering en begrip voor het feit dat Jojanneke nooit disco’s bezoekt, bidt voor en na het eten en ‘s avonds spelletjes doet.
Thuis in ‘De Duiventil’ is er grote drukte ontstaan want de buren, de familie Bruggen, logeren tijdelijk bij hen. Zij zijn dakloos geraakt doordat tijdens een zware storm een grote boom hun huis heeft vernield. Ook de verliefdheden van haar oudere broers en buurjongen komen uitgebreid aan bod en als klap op de vuurpijl kondigt moeder Van Til aan dat ze in verwachting is. Het toch al grote gezin krijgt er een tweeling bij.
Vormgeving en illustraties
Het boek is uitgegeven als hardcover en is voorzien van een uitnodigende en kleurrijke, omslagillustratie. Het binnenwerk bevat geen illustraties.
Taalgebruik
Het verhaal omvat 19 hoofdstukken en is in de tegenwoordige tijd geschreven. De auteur hanteert een vlotte en warme, inlevende schrijfstijl met toegankelijk taalgebruik. Soms bevat het verhaal wat ouderwetse woorden. Er is sprake van veel dialoog.
Christelijke karakter
De gehele setting van dit verhaal getuigt van het christelijke karakter ervan. De familie Van Til is christen en ze vertrouwen in alles op de Heere.
Doelgroep
Het verhaal is geschikt voor meiden vanaf ca. 13 jaar en sluit goed aan op een christelijke belevingswereld.
Bijzonderheden
Het boek bevat voorin een overzicht van de belangrijkste personen en hun leeftijd.
Zelfstandig te lezen 2e deel van de serie De Duiventil. Oorspronkelijk verschenen in 1999 bij een andere uitgeverij. 1e deel: De Duiventil.
Leesbeleving en leesplezier
Sfeervol young adult verhaal over de gebeurtenissen in een groot gezin waarin lief en leed elkaar afwisselen en realistisch worden beschreven.
EvdG