Boekdetails

Kinderen & geloven

De Bijbel op tafel – gezinsdagboek

  • Auteur: Joyce de Jongh
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 19.95
  • Pagina\'s: 384
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Ark Media
  • ISBN: 9789033833441

Hoera! De Overblijfbijbel is er nu ook als gezinsdagboek! Twee jaar geleden kwam van Joyce de Jongh de Overblijfbijbel uit, een dagboek dat gebruikt kon worden op basisscholen bij het overblijven tussen de middag. In de bespreking die daarvan op deze website verscheen werd al genoemd dat het boek ook prima gebruikt kan worden als Bijbels dagboek op andere momenten van de dag. Nu is er dus De Bijbel op tafel, een gezinsdagboek.


De Jongh voegde twintig verhalen toe, waarmee het totaal aantal in dit dagboek komt op 180 verhalen. Als het gezinsdagboek elke week drie a vier keer gebruikt wordt, kan je in een jaar tijd de hele bijbel volgen, van Genesis tot Openbaringen.

Waarom je dat zou doen? Hieronder een aantal sterke punten van De Bijbel op tafel.

De verhalen zijn kort en inhoudelijk sterk. Haar manier van vertellen spreekt een brede doelgroep aan; het is knap om inhoudelijk aan te sluiten bij zowel zes- als twaalfjarigen. De stijl is fris en boeiend en er worden herkenbare voorbeelden gebruikt.

Geld, geld, geld. Als je toch eens heel veel geld had, wat zou dat geweldig zijn! Dan kon je alles doen wat je maar wilde. Geld is geweldig!

Maar geld is ook gemeen. Dat had je niet gedacht, hè? Toch is het zo. Mensen die geld hebben, worden namelijk vaak gierig. Ze willen alles voor zichzelf houden. En zelfs kinderen hebben dat weleens. Als er iemand langs de deur komt met een collectebus, stop jij daar dan weleens iets in van je eigen geld? De meeste kinderen kopen toch liever iets leuks voor zichzelf!

‘Geld is een soort god,’ zegt Jezus daarom. ‘Mensen die rijk willen worden, doen alles voor hun geld. Zelfs slechte dingen. Dat geld is hun baas geworden. Maar je kunt niet twee bazen tegelijk gehoorzamen. Als de ene baas dit zegt, en de andere baas zegt iets anders, wat dan? En zo kun je ook niet tegelijkertijd doen wat God wil en wat de geldgod wil. God zegt dat je pas echt gelukkig wordt, als je jouw rijkdom deelt met anderen. Dat is weleens lastig, maar God zal je alles geven wat je nodig hebt. Alles. En daarom kun je vrolijk delen met anderen. Je komt toch niks tekort! Maar alles voor jezelf houden, daar wordt iedereen ongelukkig van.’

(Verhaal 114. Geld. Naar Lucas 16: 10-31)

De verhalen sluiten af met een gebed, dat inhoudelijk betrekking heeft op het gelezen verhaal. Tot slot staan er gespreksvragen bij.

Eigenlijk zit De bijbel op tafel een beetje tussen een kinderbijbel en een dagboek in. Deze vorm is goed te gebruiken in gezinnen met kinderen waarvan de leeftijden wat uit elkaar liggen. Maar ook als dagboek voor het slapengaan is het geschikt, ‘s avonds is er misschien meer gelegenheid om samen nog even na te praten over de vragen als na het eten.

Op elk moment van het jaar kan er met het dagboek worden begonnen. Het dagboek volgt het kerkelijk jaar, je kunt in de juiste periode instromen (tot Kerst, tot Pasen, tot Pinksteren, na Pinksteren)

In tegenstelling tot de Overblijfbijbel is De Bijbel aan tafel uitgegeven in paperback, met een informele omslag in kleur. Er staan geen illustraties in, dat is in deze uitgave ook niet nodig. De opmaak is duidelijk, elk verhaal heeft een dubbele bladzijde, blauwe letters en een donkerblauw blokje voor het gebed.

Het is te hopen dat de verhalen van Joyce de Jongh door deze uitgave breed gelezen en gebruikt gaan worden als hulpmiddel bij de geloofsopvoeding thuis.

GO

Tine (moeder van 3 kinderen 12,11, 8 jr.): ‘Wij vinden het duidelijke verhalen en vragen. Voor de jongste zijn de vragen soms net te moeilijk, maar er komen wel gesprekken van. Wij vinden dit boek goed bruikbaar’.

 

 

 

Koop dit boek bij de boekhandel

of BESTEL ONLINE