Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Chaos in de brugklas (Lotte laat maar)

Lotte Laat maar; dl. 2

  • Auteur: Willeke Brouwer
  • Illustrator(s): Willeke Brouwer
  • Serie: Lotte Laat maar
  • Jaar van uitgave: 2019
  • Prijs: 14.99
  • Pagina's: 208
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: KokBoekencentrum
  • ISBN: 9789026622984

Lotte is terug!! Deze keer als brugklasser. Maar… nog steeds met haar BFF Tessa, haar (schattige/niet-schattige) broertjes, moeder-met-vriend en natuurlijk het hyperactieve hondje Pjotr. Dat wordt weer genieten!

Dit is het tweede deel na ‘De verwoestende puppy’ – 1e deel in serie Lotte Laat Maar.

Lotte laat maar – Chaos in de brugklas is het tweede boek over Lotte. Een verantwoordelijk, creatief meisje, een echte denker (en stiekem verliefd op de buurjongen), die volgens zichzelf nergens echt goed in is. Maar ook nergens echt slecht. Eigenlijk heel gewoon, dus.

In dit deel maakt Lotte kennis met het middelbare school-leven. En dat is nog best ingewikkeld. Er zitten best leuke meiden in de klas. Maar ook hele gemene. De middelbare school is groot. Er is huiswerk. En wiskunde. Wiskunde! Dat had van Lotte niet perse uitgevonden hoeven worden. Opeens maakt het uit wat voor kleren je draagt. Voor sommige kinderen, dan. En hoe maak je nieuwe vrienden? Gelukkig is er op school een coole toneelclub waar Lotte zich als een vis in het water voelt.

Fati en ik lopen naar het dramalokaal. Daar is op vrijdagmiddag het toneelgroepje. ‘Kom binnen!’ zegt een vrouw die bij de deur staat. Ze ziet er nogal eh… toneelachtig uit. Hoe zeg je dat? Ze heeft een knalrood shirt aan en een roze legging. Laat Vanessa het niet zien, denk ik. Het groepje is niet zo groot. We zijn met tien helden, zoals de juf ons noemt. Die heet trouwens Bernadette. Ze is heel vrolijk. (…)
We gaan aan de slag met een paar heel gekke opdrachten. Ik weet niet of dit toneel is, maar ik doe vrolijk mee. Met de hele groep lopen we door het lokaal als apen, rennen we als muizen, vliegen we als kolibries, brullen wel als leeuwen en springen we als sprinkhanen.
Het is supergrappig om te doen. We liggen de hele tijd dubbel. Na een uur heb ik overal spierpijn.

Thuis verandert er ook een en ander, mama en Bart zijn best serieus met elkaar. Nadat Lotte en haar broertjes kennis hebben gemaakt met de kinderen van Bart besluiten ze een weekend weg te gaan. Met z´n allen. Hoeft van Lotte niet perse, maar vooruit, als mama het graag wil… Uiteindelijk wordt het best gezellig. Bart blijkt zelfs humor te hebben.

Lotte laat maar is een heerlijk ongecompliceerd boek over een pubermeisje die het ook allemaal niet zo goed weet en alle veranderingen maar gewoon ondergaat. Veel meisjes zullen zich herkennen in Lotte, die, nou ja, lekker ‘gewoon’ is en geen mode-, make-up- of zoen/verkering aspiraties heeft. Ze slaat zich dapper door alle nieuwigheid heen en heeft gelukkig altijd nog BFF Tessa om op terug te vallen. En haar hondje Pjotr natuurlijk, die haar naast nodige problemen ook veel gezelligheid bezorgt.

Oh ja, en haar schattige broertje Daan die heeeeel erg fan is van Baby Shark… Zucht.

Lotte laat maar is een graphic novel. Van Willeke Brouwer. Need to say more? Met het eerste deel, Lotte laat maar en de verwoestende puppy won Willeke Het Hoogste Woord 2019, de prijs voor het beste christelijke kinderboek van het jaar. De jury schreef daarover:

Al met al heeft Willeke Brouwer een erg mooi, vrolijk en eigentijds verhaal geschreven dat niet alleen vol zit met herkenbare thema’s en onderwerpen, maar ook een diepere laag heeft. Juist door een serieuze noot toe te voegen, onderscheidt Willeke zich van al die andere graphic novels, die toch vaak wat meer om de grapjes draaien. Deze psychologische ontwikkeling in combinatie met de humor en het eigentijdse taalgebruik, maakt ‘De verwoestende puppy’ een prachtig verhaal dat waarschijnlijk zelfs verslonden zal worden door de kinderen die niet zo dol zijn op lezen. (zie ook het het volledige juryrapport).

Deel 2 doet hier niet voor onder. Deel 3 is inmiddels in de maak en het is te hopen dat er nog heel veel volgen!

Check ook de graphic novels van Willeke Brouwer over Silvester. Met het eerste deel uit deze serie won Willeke ook al eens een prijs.

GO

Lees hier het Juryrapport HoogsteWoord 2020, over dit boek.

Dit schrijft de schaduwjury Pabo Driestar (2020) over dit boek: Kortom: een boek met plussen en minnen dat met name geschikt is voor de onervaren lezer, maar dat ook niet misstaat als lekker-leesboek voor iedereen die van een tikkeltje hysterie houdt. Denise de Waal. Lees ook het rapport van de schaduwjury PABO Driestar Gouda

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of

BESTEL ONLINE


Thirza (11 jaar) schijft het volgende over Lotte laat maar – chaos in de brugklas:

Lotte gaat naar de brugklas. Dat is natuurlijk heel anders dan op de basisschool! Haar beste vriendin Tessa is er niet meer, maar gelukkig zijn er ook andere leuke meiden waar Lotte gauw vriendinnen mee wordt. Maar er zijn ook stomme meiden. En dan is er buiten school ook nog heel veel. Bart, huiswerk, hondentraining, nog meer huiswerk, Tessa en baby shark.
Ik vond Lotte laat maar chaos in de brugklas net zo leuk als het vorige boek. Het is erg grappig en misschien ook wel herkenbaar als je net naar de brugklas bent gegaan. Het is ook een leuk boek als je nog niet naar de brugklas gaat.
De voorkant is ook nog eens erg mooi en past goed bij het verhaal.