Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Bommen op Berlijn

  • Auteur: Jan van Reenen
  • Illustrator(s): Adri Burghout
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 11.95
  • Pagina's: 224
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789402906301

Bommen op Berlijn is het vervolg van Drie Duitse vrienden. Het is het verhaal van de Joodse Jakob die in zijn eigen dorp niet meer veilig is. Met hulp van zijn vrienden Herman en Elsa vlucht hij naar Berlijn waar hij onderduikt. Maar ook daar komt de oorlog en de bomaanslagen steeds dichterbij.

In Berlijn kan Jakob met hulp van een dominee aan een onderduikadres komen bij een oudere mevrouw. Na een paar jaar is het lang genoeg geweest, de Gestapo treedt steeds harder op en de mevrouw durft niet meer. Nu komt Jakob in een appartement in de stad terecht. In het hol van de leeuw. Daar gaat het goed, totdat een bombardement het huis treft. Weer moet Jakob vluchten.

Als hij bij een van zijn vluchten in een schuilkelder belandt, kijkt hij ineens in de ogen van een heel bekend iemand, een van zijn vroegere ‘vrienden’, die nu bij de SS zit. Is het nu voorbij voor Jakob? Dit boek laat hier mee zien dat een oorlog diepe sporen door vriendschappen trekt.

Dit boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen, beschreven in diverse boeken, waardoor de auteur dicht bij de feiten blijft. Jan van Reenen documenteerde zich uitgebreid, hij verdiepte zich in de geschiedenis van de oorlog in Berlijn, van het lot van joden in Duitsland en schreef met deze informatie dit boek. Het boek sluit hoopvol af. Is hiermee de serie afgerond? De oorlog is ‘in het verhaal’ nog niet afgelopen…

Een vlotte paperback, verzorgd uitgegeven, gedrukt in een duidelijke letter, die prettig leest. Een correctiefoutje, blz. 52 ‘woordenbezoek’ ipv ‘woordenboek’. Het was misschien mooier geweest om het gedeelte van de mooie Bijbeltekst uit Psalm 91 iets in te korten, zodat de ingewikkelde (Statenvertaling-) woorden vermeden waren.

Dit boek is geschikt voor lezers van 11+, groep 8 en onderbouw VO.

AP

 

Koop dit boek in de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE