Bijbels dagboek voor tieners

Je hart open stellen, wat is dat? Kunnen ze niet gewoon opschrijven wat ze bedoelen? Tieners met autisme hebben vaak behoefte aan duidelijkheid. Aan een bijbeluitleg zonder beeldtaal, maar met helder taalgebruik en concrete toepassingen.

Uitgeverij Columbus is de eerste die de uitdaging heeft opgepakt om een bijbels dagboek voor tieners met autisme uit te geven.

In eerste instantie oogt het dagboek (op de voorkant na) wat saai. Elke dag dezelfde opbouw en dezelfde grijze kleur. Maar voor veel jongeren met autisme is dat prettig. Het geeft hen overzicht en beperkt prikkels.  Elke week (bestaande uit 5 dagen) en elke dag hebben een thema. Er is altijd een Bijbelgedeelte om te lezen en een Bijbeltekst voor die dag (ontleend aan de HSV – Herziene Statenvertaling).

De kopjes Wat staat er? Wat betekent het? en Wat betekent het voor jou? ontrafelen de tekst en laten zien wat er echt staat. Zo gaat het dagthema Waarheid in week 43 bijvoorbeeld over het 9de gebod en is gekoppeld aan Exodus 20: U zult geen vals getuigenis spreken tegen uw naaste. De auteur werkt dit bij de verschillende kopjes op een duidelijke manier uit: “Je mag niet liegen en dat betekent dus dat je de waarheid spreekt. Echt datgene vertellen wat helemaal waar is.“ Elk stukje eindigt met een gebed en soms met een verwijzing naar een link voor wie meer wil weten.

De auteurs hebben allemaal kennis van autisme, professioneel of in hun persoonlijke leven. Zo is Jenneke Wolvers stafmedewerker bij Op weg met de Ander, een christelijke instelling voor mensen met een beperking op gereformeerde grondslag.

Mooi dat deze uitgave er nu is, ook al zal de keuze voor de HSV niet bij alle christelijke tieners herkenning oproepen. Het dagboek is -met wat extra uitleg door een volwassene-  wel te gebruiken voor een brede groep kerkelijke jongeren, waarbij de tekst dan in een voor hen bekendere Bijbelvertaling gelezen kan worden.

Het dagboek zal overigens niet alleen autistische jongeren aanspreken. Ook tieners die van helderheid en duidelijkheid houden kunnen er baat bij hebben. De sticker “Speciaal voor tieners met autisme” op het kaft is verwijderbaar.

+ Bijbels dagboek, speciaal voor tieners met autisme.

+ Prikkelarme opmaak.

+ Geen beeldspraak.

+ Helder, informatief, concreet.

AvdPL

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Bijbels dagboek voor tieners

Jaar van uitgave:

2018

Aantal pagina’s:

270

Uitgeverij:

Columbus

Prijs:

19.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.