Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Bedreigd

  • Auteur: Rolandd Kalkman
  • Illustrator(s): Corné van der Horst
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 10,90 (actuele prijs zie Bestel online)
  • Pagina's: 132
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033130502

Seths vader is ineens heel rijk. Zijn vader is een eigen bedrijf begonnen en daar hoort een dikke, stoere BMW natuurlijk bij. Ook gaan ze ineens verhuizen naar een veel groter huis met een eigen zwembad. Dat vindt Seth heel leuk, maar dan woont hij niet meer naast Else. Toch blijven ze dikke vrienden. Ook kan Seth naar dezelfde school blijven gaan. Daar lijken klasgenoten jaloers te zijn op de veranderingen die de baan van zijn vader met zich meebrengt. Dan ligt er ineens een geheimzinnig dreigbriefje in de la van Seth. Wie zou dat hebben gedaan?

Samen met Else richt hij de VBB op: voorkom-bedreigen-bende. Samen met haar wil hij alles tot op de bodem toe uitzoeken. Sommige dingen doen ze zelfs zonder dat Seths beveiliger Daniël in de buurt is… Ze beginnen bij Seths eigen vader. Wat doet hij nu precies? Wat houdt zijn baan eigenlijk in?

Ineens sluipt er ’s nachts iemand onder Seths raam door. Wie is die man? Seth gaat met moeder naar oma. Later gaan ze onverwacht op vakantie. Ondertussen wordt Else vrienden met en vreemd meisje. Heeft zij er iets mee te maken?

Het boek heeft een spannende omslag, donker en met een silhouet van een man. Het ziet er mysterieus uit en daarom weerspiegelt het perfect de inhoud van het boek: spannend en mysterieus. In het boek zelf zijn, behalve op de titelpagina, geen illustraties opgenomen. Het lettertype is duidelijk. Het verhaal is opgedeeld in goed leesbare hoofdstukken met een hoofdstuktitel. Deze past goed bij de inhoud van het hoofdstuk en dekt de lading van de tekst. Er wordt geen gebruik gemaakt van witregels en alinea’s. Toch wordt dit tijdens het lezen niet gemist. Het boek heeft geen inhoudsopgave.

De personages in dit boek zijn interessant en verschillend neergezet. De vader van Seth lijkt een sterke persoonlijkheid. Zijn moeder is wat sneller van haar stuk gebracht. Seth is soms ook bang, maar op andere momenten gaat hij op onderzoek uit naar een onbekende achterbuurt zonder dat zijn beveiliger het weet. Else is soms wat wijs, bijvoorbeeld in de manier waarop ze aan Seth de drie mogelijke reacties op gevaar aan hem uitlegt (vechten, vluchten, bevriezen). Weten kinderen dat op deze leeftijd?

Het verhaal is goed opgebouwd. De spanning is gedoseerd. Wel is het erg cliché dat vader à la minute een nieuwe auto koopt (eentje met ‘status’), zo’n groot huis koopt, een zwembad heeft en het feestje van Seth met de hele klas viert. Het is een beetje to much. Dit lijkt zich allemaal in korte tijd af te spelen. Dit komt onwaarschijnlijk over. Al deze dingen passen wel bij wat rijkere mensen, maar zoveel in zo’n korte tijd is wat opgelegd.

Het verhaal leidt naar een duidelijke plot: het opsporen en arresteren van de bedreiger. De aanloop hiernaar is knap beschreven. Het boek heeft een leesniveau van AVI E5 en CLIB M6-E6. Zelf schatte ik het boek in met een hoger CLIB-niveau, bijvoorbeeld E7. Dit doordat het soms erg spannend kan zijn, hoewel sommige kinderen daar al wel op jongere leeftijd aan toe zullen zijn.

Kortom, het is een spannend boek dat de lezers zal boeien tot het einde!

Bestel online

RvL