Hoe bestaat het? Een boek dat al 108 jaar geleden uitgekomen is en nog steeds populair is. Het kan! ‘Anne van het groene huis’ is het verhaal van de kleine, magere, sprietige, roodharige Anne, die in het Groene Huis van Marilla en Matthew Cuthbert komt wonen. Eigenlijk hadden zij een jongen gevraagd, die op de boerderij kon helpen, en zijn ze teleurgesteld dat Anne een meisje is. Anne is onweerstaanbaar, ze gaan direct van haar houden. En dat overkomt je ook al lezer: je moet wel van haar gaan houden. Met haar temperament, haar enthousiasme en haar tomeloze fantasie steelt ze je hart.
Het weesmeisje Anne is in opperste staat van opwinding. Ze krijgt een thuis! Eindelijk gaat ze ergens bij horen en ze is dan ook enorm opgelucht als ze eindelijk opgehaald wordt van het station om naar ‘Het Groene Huis’ in Avonlea (Canada) te gaan. Op dit moment in het verhaal maak je meteen kennis met Anne’s ongebreidelde fantasie ‘Ik verbeeldde me wat er allemaal kon gebeuren om uw komst te verhinderen. Ik had al besloten dat (…) ik langs het spoor zou lopen naar die grote, wilde kersenboom in de bocht en dat ik daarin zou klimmen en er de hele nacht zou blijven. (…) Het zou leuk zijn om in de maneschijn in een wilde kersenboom te slapen die helemaal wit is van de bloesem, toch?’
Terwijl Matthew op de route naar Het Groene Huis aan het piekeren hoe hij aan Marilla uit moet leggen dat er geen jongen maar een meisje komt, kletst Anne vrolijk met hem. ‘Toen we op de trein stapten, had ik het gevoel dat iedereen naar me keek en medelijden met me had. Maar ik zette gewoon mijn verbeelding aan het werk en fantaseerde dat ik de mooiste lichtblauwe zijden jurk aanhad (…) en een grote hoed met allemaal bloemen (…) Ik voelde me meteen een stuk vrolijker en ik genoot met volle teugen van mijn reis naar het eiland.
Matthew amuseert zich en constateert ‘hij had nooit verwacht dat hij zou genieten van het gezelschap van een klein meisje’. En zo is de tocht van het station naar huis het begin van de vriendschap tussen Matthew en Anne. Marilla moet wel even wennen. Een meisje, geen hulp op de boerderij. Maar ook zij ontdekt dat ze van het vrolijke, goudeerlijke, spontane praatgrage kwebbelmeisje Anne gaat houden.
Anne is net zo spontaan in haar geloofsuitingen. Ze leeft zich intens in in de plaat van ‘Jezus zegent de kinderen’ dat ze fantaseert zelf een van die kinderen te zijn. ‘En dat hij toen naar haar keek en Zijn hand op haar hoofd legde. Wat zal ze toen ontzettend blij zijn geweest’. Anne is heel spontaan en eerlijk in haar geloof. Omdat ze zo eerlijk is, moet ze nog wel eens excuus aanbieden of iemand vergeving vragen voor wat ze zei. En dat wordt ook haar bottle-neck, ze wil geen vergeving geven aan haar klasgenootje Gilbert. Dat kan ze heel erg lang volhouden.
Anne krijgt een enorme aanvaring met roddelbuurvrouw Rachel Lynde, maar biedt later op haar eigen wijze haar excuus aan. Het was heel slecht van mij dat ik een woede-uitbarsting kreeg toen u mij de waarheid vertelde. Het was de waarheid. Elk woord dat u zei is waar (…). Wat ik tegen u zei, was ook waar, ik had het niet mogen zeggen’.
Anne beleeft alles heel intens, ze verzint met haar fantasie overal prachtige verhalen bij en geeft haar omgeving nieuwe namen, ze geniet enorm, maar kan ook diep teleurgesteld of vreselijk boos worden. Met haar temperament gaat ze door diepe dalen en grote hoogtes. Eindelijk mag ze – nu ze Anne van het Groene Huis is – naar zondagsschool en naar school, krijgt ze een onafscheidelijke hartsvriendin Diana, maar ook een aartsvijand Gilberth Blythe, de jongen in haar klas die haar uitlacht, wat ze hem niet wil vergeven.
Marilla neemt haar verantwoordelijkheid met de opvoeding heel nauw, maar is erg streng. Matthew ziet dat ze andere kleren nodig heeft en zo krijgt ze eindelijk ‘haar pofmouwen’.
Het lezen van dit boek is een heerlijk fantasievol leesavontuur. Dit is zo’n boek waarin je begint en het niet meer weg kunt leggen, je beleeft alles mee met Anne. Je moet doorlezen. Buurmeisje Thirza (11 jr.) begon in dit boek en las het op alle momenten van de dag, het boek ging mee naar school en mee naar bed.
‘Anne van het Groene Huis’: Wat heeft deze auteur L.M. Montgomery een fantasie en inlevingsvermogen gehad om een meisje als Anne te beschrijven. Het is dan ook niet gek dat dit boek al meer dan 100 jaar gelezen, herdrukt en verfilmd is en dus met recht een klassieker genoemd kan worden. Voor mezelf sprekend. Vreemd dat ik dit boek nooit eerder gelezen heb. Als 11-jarig meisje noemde een van mijn tantes mij ook altijd ‘Anne van het Groene Huis’. Had ik toen maar geweten wat voor leuk meisje Anne was en wat een prachtig boek dit was. Wat zou ik toen (ook!) genoten hebben van ‘Anne van het Groene Huis’. Kinderboekenauteur Anna Woltz vertelt in het voorwoord van dit boek dat ze vroeger Anne wilde zijn en haar beste vriendin zou willen zijn. Ze is vreselijk jaloers op al die meisjes die Anne nu gaan ontmoeten via dit boek.
Aanrader, leesplezier voor echte leesbeesten, meisjes 11+, groep 7/8 basisschool/brugklas, die niet terugschrikken voor een boek van 343 bladzijden.
Thirza (11 jaar) vertelt over dit boek: ‘Anne lijkt me een leuk meisje om vriendin mee te zijn, want ze heeft heel veel fantasie en verzint overal wat moois bij. Ik vond het een heel leuk boek en daarom was ik blij dat het zo dik was, (kon ik lekker lang lezen). Het begin vond ik het mooist, toen was ze nog jong, aan het eind van het boek was ze veel ouder, dat vond ik wel wat ingewikkeld. Ze was wel heel erg lang boos op Gilbert, soms dacht ik ‘wanneer gaat ze het nou goed maken?’ Het allerdroevigst vond ik dat Matthew dood ging, want dat was Anne’s grootste vriend. Ik denk dat veel kinderen dit een mooi boek vinden (maar niet iedereen, want het is een dik boek)
Leonie (12 jaar): Eerst moest ik er even inkomen, maar toen ik de draad van het verhaal eenmaal had, vond ik het heel leuk. Je bekijkt het leven vanuit een heel enthousiast meisje en dat vond ik wel apart, grappig en leuk. Het einde met Gilbert – duurde wat lang – en vond ik minder leuk dat het eerste gedeelte van het boek.
AP
Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel
of